15 Pixarfilms: wat leverde het op?

2. Het succes na Toy Story

Ondertussen waren de slimme koppen bij Pixar alweer bezig met hun volgende animatie, die een iets andere kant opging dan de eerste drie. Monsters Inc. vertelt over twee monsters, Mike en Sully, die beiden werken bij een bedrijf dat erop gericht is op kinderen te laten schrikken zodat zij hun angstschreeuwen kunnen verzamelen. Hier draait de energievoorziening van de stad immers op.

Zoals te lezen valt, was dit een ontwikkeling voor Pixar die meer neigde naar horror en thriller dan dat zij eerst deed. Zowel Toy Story als A Bug's Life bezaten beiden schrikmomenten en stukjes die misschien niet zo geschikt waren voor hele kleine kinderen, maar het kon er nog mee door. Nu Monsters Inc. gericht was op juist die angst van kinderen, was er in de tijd van uitgave dan ook een enige mate van kritiek. Wel kreeg de film gewoon de classificatie Alle Leeftijden in vrijwel alle landen waar de film werd uitgegeven. Het vervolg zou die classificatie uiteindelijk niet krijgen. Wel was ook Monsters, Inc. weer een succesnummer en gezinnen over de hele wereld liepen uit naar de bioscopen om het volgende hoofdstuk te zien van het succesverhaal Pixar. Zou er nog een dieptepunt aan zitten te komen?

Van Pixar is bekend dat voor veel films de ideeën gestart en geschreven zijn na het succes van Toy Story en A Bug's Life, rond 1997. Een idee wat toen op tafel kwam en ongeveer 6 jaar later, in november 2003, in de bioscopen zou verschijnen, zou de best verkopende kinderfilm allertijden van die periode worden: Finding Nemo. In de film wordt het clownvisje Nemo gevolgd, die na een aanval van een barracuda zijn moeder kwijtraakt en dus beschermend opgevoed wordt door zijn vader Marlin. Wanneer Nemo vervolgens gevangen wordt door scubaduikers, gaat zijn vader Marlin op weg om Nemo te redden. Finding Nemo werd het grootste succes voor Pixar tot nu toe. De film houdt nog steeds het record hoog voor best verkopende film op DVD allertijden. Er gingen meer dan 40 miljoen exemplaren van de film over de toonbank en in de bioscopen haalde het de magische grens van 1 miljard dollar.

De volgende creatie werd al ontwikkeld voordat Toy Story uitkwam. Brad Bird, de regisseur en schrijver van The Incredibles, kwam in 1993 voor het eerst op het idee en begon op zijn werkkamer iets te tekenen dat uiteindelijk het superheldenverhaal zou worden dat de wereld nu kent. In de film wordt de familie Parr gevolgd en in die familie bezit iedereen een unieke superkracht. Wanneer een superschurk hun wereld bedreigd, komen zij gezamelijk in actie. De film was qua opbrengsten misschien de eerste tegenvaller te noemen voor Pixar. Echter, na de topscore van Finding Nemo moest zijn opvolger wel van hele goede huize komen om dit te overtreffen. De film wist zo'n 650 miljoen dollar op te brengen, wat nog steeds een geweldig succes was, en eigenlijk ook niet echt een tegenvaller in het grotere geheel. Ook was de film de eerste Pixar die twee Oscars in de wacht wist te slepen. Het werd in 2004 de op een na succesvolste Pixar-film en de op vier na succesvolste film van het jaar, met als concurrenten Shrek 2 en Spider-Man 2.

Alles leek goed te gaan, totdat in 2006 de eerste uithaal kwam voor Pixar, in de vorm van Cars. De film had een hoger budget dan enig andere film die de studio had uitgegeven, bijna 40 miljoen dollar meer werd er gespendeerd aan het verhaal dat ons over het autootje Lightning McQueen vertelt. Echter, de recensies waren soms niet al te best en het was dan ook de eerste film die onder het gemiddelde cijfer 9 kwam op elke reviewsite. Ook de opbrengsten waren niet al te best en de 500 miljoen dollar werd bij lange na niet gehaald, dat is uiteraard niet slecht, maar stelt vooral teleur ten opzichte van andere Pixar-films.

Schatting is wel dat deze film haar "verlies" heeft goedgemaakt met de verkochte merchandise, want de autootjes en alles wat maar bedacht kan worden dat de titel Cars draagt, is nog steeds niet weg te denken uit de speelgoed winkels.