De Tour de France in beeld

2. Tour de France dag 1

Na maanden voorbereiding was het zaterdag eindelijk feest; het Grand Départ van de Tour de France kon eindelijk van start gaan. In een 'aangenaam' temperatuurtje van ruim in de 30 graden stapten de mannen een voor een op de fiets om te laten zien dat ze best snel een rondje kunnen rijden. Met een gemiddelde snelheid die ik op mijn scooter nog niet haal zoefden ze de straten door en ook al won Neerlands hoop in bange dagen, onze Tom, helemaal niks en was het warm genoeg om een eitje op een rennershelm te bakken, dat alles mocht de pret niet drukken.

Dat Utrecht een mooie stad is, wisten we natuurlijk al. Zo vol met mensen is het echter nog leuker, zoals deze foto's laten zien.

Het was zaterdag warm. Heel warm. Met temperaturen tussen de 29 en 36 graden moesten ook mensen die geen inspanningen leverden, zoals de toeschouwers, op hun gezondheid letten. Op de foto hieronder is te zien hoe toeschouwers de verkoeling opzoeken. Dit werd op vele plaatsen aangeboden door de organisatie. 

Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)
Verkoeling in de warmte (Foto: Paul)

Nijntje is een van de hoofdsponsors van de Tourstart, en dat was te zien. Overal liet 's lands bekendste konijn haar bekruisde neus zien. Niet alle Nijntje-wagens haalden de start, maar deze mooiste praalwagen gelukkig wel. 

Tour de France in Utrecht. Nijntje (Foto: Paul)
Nijntje (Foto: Paul)

Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)
Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)

Voor de komst van de renners was er ook voldoende ruimte om het publiek op een andere manier te vermaken, zoals op de foto hieronder.

Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)
Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)


Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om souvenirtjes te kopen zodat het thuisfront maar al te goed weet dat jij bij de Tour was! Niet getreurd, door de fotospecial van FOK! mis jij ook niets van de sfeer.

Tour de France in Utrecht (Foto: Paul)
Lekker merchandising kopen (Foto: Paul)

Geschat wordt dat op zaterdag zo'n 350.000 mensen naar Utrecht trokken om een glimp op te vangen van de Tour. Wat een drukte!

Tour de France Ut-recht (Foto: FOK.nl/timmmmm)
Een drukte van belang (Foto: Kanovinnie)

Maar door alle gezelligheid vergeten we haast waar het écht om gaat. Er wordt ook nog gefietst. Hier springt Tom Dumoulin op de fiets om de longen uit het lijf te fietsen. Met een gemiddelde snelheid van zo'n 55 km/u rijdt hij als beste Nederlander de vierde tijd

Tom Dumoulin (Pro Shots/George Deswijzen)
Tom Dumoulin (Pro Shots/George Deswijzen)

Fans van over de hele wereld zijn naar Utrecht gekomen om van dit sportfestijn te genieten. Zo heeft FOK!ker Heywoodu zelfs een vlag uit het Afrikaanse Eritrea gespot.

Tour de France Eritrea (Foto: Heywoodu)
Fans van over de hele wereld (Foto: Heywoodu)

Zo kwam een einde aan een mooie Tour de France-dag, maar gelukkig ging de pret op dag twee gewoon door.