FOK! games en de hoogte- en dieptepunten van E3

Pheno

Hoogtepunten:

Als je als gamer niet meerdere malen juichend voor je scherm hebt gezeten, of van je stoel sprong om op de tafel te gaan dansen, kun je beter maar stoppen en naar een bejaardentehuis gaan. Waar EA en Nintendo faalden wisten Bethesda, Ubisoft, Microsoft, maar vooral Sony en Square Enix mensen compleet gek te maken. De zalen gingen plat met aankondigingen en gameplay van bijvoorbeeld Dishonored 2, Doom, Fallout 4, Gears of War 4, Halo 5, Rise of The Tomb Raider, Minecraft op Hololens, Xbox 360-games op Xbox One, Ghost Recon, South park, hitman, Deus Ex, Uncharted 4 en Horizon: zero dawn.

Maar wat er gebeurde toen er een witte veer naar beneden dwarrelde, er een groot zwaard op de rug van een overbekende gamepersonage verscheen en de maker van een iconische game een kickstarter opstartte voor een langverwacht derde deel is onbeschrijfelijk. "Waar was jij toen Sony The Last Guardian, Final Fantasy VII en Shenmue 3 aankondigde?" En dan kan ik zeggen, ik was erbij, ik gilde mee in de zaal, ik heb onbekende personen geknuffeld. Gelukkig was ze blond.

Dieptepunten:

Electronic Arts. Saaie persconferenties, en organisatorisch is het niet handig als je iedereen een VIP-pas geeft. Kortom, lange wachtrijen voor standaard games die we mogen verwachten van EA. Battlefront is de enige grote aanwezige titel, waarvoor er iemand van ons in de rij is gaan staan, maar voor Pele 16 en andere sportspellen niet. We moeten echt langer dan 5 minuten spelen om de verbeteringen daadwerkelijk te ervaren, dus die hebben we links laten liggen.

Nintendo stelde ook teleur. Dat Zelda Wii U niet aanwezig zou zijn wisten we al, maar mensen wilden zo graag een nieuw Metroid-avontuur. En dan komt er een multiplayer Metroid naar de Nintendo 3DS. Jammer. Animal Crossing voor Wii U? Het is een bordspel geworden in plaats van een 'echte' Animal Crossing. Alleen een Starfox gaat het niet redden, en ondanks dat Mario Maker erg leuk is, was het al een titel die een jaar bekend was. Echte verrassingen heb ik niet gezien bij de uitgever. Nu maar hopen dat Zelda de Wii U niet gaat overslaan en naar het nieuwe Nintendo-platform wordt gezet volgend jaar...