Vijf filmtips voor de maand maart

Filmtip 4: Fasle Kargadan/Rhino Season

Releasedatum: 21 maart 2013
Genre: Drama
Regisseur: Bahman Ghobadi
Acteurs: Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci en Yilmaz Erdogan
IMDb

Plot
De toekomst van het liefdeskoppel, bestaande uit de Koerdische dichter Sahel (Behrouz Vossoughi) en de beeldschone Mina (Monica Bellucci), wordt op een brute wijze verstoord wanneer een persoonlijke vendetta tijdens de Islamitische Revolutie ertoe leidt dat de geliefden in de gevangenis worden gegooid. Sahel krijgt een gevangenisstraf van dertig jaar en Mina wordt na tien jaar vrijgelaten. Haar hart breekt wanneer zij naar haar vrijlating onterecht te horen krijgt dat Sahel al overleden is.

Verwachtingspatroon
Rhino Season is de zesde film van de Iraanse regisseur Bahman Ghobadi (Turtles Can Fly). Deze zeer kundige regisseur maakte eerder een verpletterende indruk met zijn indrukwekkende debuutfilm A Time for Drunken Horses uit 2000. Voor het financieren van Rhino Season was Ghobadi genoodzaakt om aan te kloppen bij Turkse instanties, aangezien de Iraanse overheid hem heeft verboden om nog films te maken.

De film, die overduidelijk volgepakt zit met symboliek, gaat in op de emotionele gesteldheid van de onterecht in gevangen genomen dichter. Hierbij baseerde de regisseur de film op het ware verhaal van iemand die daadwerkelijk behoort tot zijn kennissenkring. Met Rhino Season kan Ghobadi wederom laten zien waarom hij een klassiek voorbeeld is van een perfecte verhalenverteller. Daarnaast staat hij gezien de prachtige trailer en zijn eerdere films ook in visueel opzicht zijn mannetje. En vergeet ook de inbreng van de nog steeds oogverblindende Monica Bellucci (Irréversible) niet.

 


Filmtip 5: Pieta

Releasedatum: 21 maart 2013
Genre: Drama
Regisseur: Ki-duk Kim
Acteurs: Min-soo Jo, Eunjin Kang en Jeong-jin Lee
IMDb

Plot
Een man die zich doorgaans nergens wat van aantrekt, is genoodzaakt zijn gewelddadige levensstijl te heroverwegen wanneer een mysterieuze vrouw op zijn pad komt die beweert zijn moeder te zijn. Hoewel hij zich haar niet kan herinneren, raakt hij aan haar gehecht en ontdekt hij haar huiveringwekkende geheim.

Verwachtingspatroon
De films van de Koreaanse regisseur Ki-duk Kim kunnen doorgaans rekenen op veel aandacht in Nederland. Met bijzondere films als Bin-jip en Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) heeft hij het uitermate goed gedaan in de filmhuizen en tevens zijn deze films met regelmaat op televisie te bewonderen. Zijn laatste films doen het daarentegen wat minder, dus wellicht kan hij met zijn nieuwste film Pieta deze trend doorbreken.

Op het filmfestival van Venetië heeft zijn nieuwste film in ieder geval veel indruk gemaakt, aangezien hij als eerste Koreaanse film de hoofdprijs mee naar huis nam. Met Pieta ziet Kim de wereld als grimmige plaats vol expliciet geweld, waarbij de combinatie tussen religieuze symboliek en enkele seksuele scènes al heeft geleid tot de nodige gemengde reacties. Duidelijk geen film voor iedereen, maar voor de liefhebber van grauwe psychologische dramafilms lijkt dit de film om naar uit te kijken deze maand.