Vijf filmtips voor de maand maart

Filmtip 2: Paradies: Glaube

Releasedatum: 14 maart 2013
Genre: Drama
Regisseur: Ulrich Seidl
Acteurs: Maria Hofstätter, Nabil Saleh en Natalya Baranova
IMDb

Plot
Anna Maria (Maria Hofstätter) is een alleenstaande, gelovige vrouw van rond de 50. Zij heeft als doel om Oostenrijk weer katholiek te maken. Dit wil zij bereiken door in haar vakantie als missionaris langs de deuren te gaan met een Mariabeeld van 40 centimeter. Deze situatie verandert wanneer haar man, een aan een rolstoel gekluisterde moslim, na jarenlange afwezigheid terugkeert uit Egypte. Wat volgt is een felle strijd over religie en het huwelijk.

Verwachtingspatroon
De Oostenrijke regisseur Ulrich Seidl (Hundstage) is hard op weg om uit te groeien tot één van de meest controversiële regisseurs die op dit moment werkzaam is in het alternatieve filmcircuit. Aangezien hij in zijn films regelmatig relevante vraagstukken aan de kaak stelt, kan dit alleen maar aangemoedigd worden.

Paradies: Glaube is het tweede deel van een drieluik waarin drie verschillende vrouwen, afkomstig uit dezelfde familie, worden gevolgd in hun zoektocht naar geluk. In het eerste deel, genaamd Paradies: Liebe, staat het vrouwelijke sekstoerisme in Afrika centraal. Die film werd zowel wonderschoon als ongemakkelijk en weerzinwekkend genoemd. Vergelijkbare gemengde reacties kunnen ook verwacht van dit tweede deel, dat vorig jaar werd bekroond tijdens het filmfestival van Venetië.

 


Filmtip 3: Side Effects

Releasedatum: 14 maart 2013
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Steven Soderbergh
Acteurs: Jude Law, Rooney Mara en Channing Tatum
IMDb

Plot
Emily Taylor (Rooney Mara) is zwaar depressief en wanneer zij in onvoldoende mate reageert op de gangbare medicijnen, besluit Dr. Jonathan Banks (Jude Law) een nieuw soort medicijn genaamd Ablixa uit te proberen. Dit lijkt te werken en Emily knapt zichtbaar op. Maar dan wordt de echtgenoot (Channing Tatum) van Emily op een brute wijze vermoord en is zij de voornaamste verdachte, ondanks dat ze zich er niets van kan herinneren.

Verwachtingspatroon
Naar alle waarschijnlijkheid is dit toch echt de laatste film van Steven Soderbergh (Traffic, Magic Mike) die te zien zal zijn in de bioscoop. Of er ditmaal sprake is van een blijvend pensioen is zeer twijfelachtig. Side Effects is een psychologische thriller die op basis van de poster wat doet denken aan Closer uit 2004. Niet geheel toevallig speelt Jude Law ook in die film een prominente rol. Met Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) en de overal opduikende Channing Tatum heeft Soderbergh wederom een cast die sowieso wat mensen naar de bioscoop zou moeten trekken.

Tot nu toe klinkt het niet al te positief. Op basis van de laatste films van Soderbergh hoeft er ook eigenlijk geen sprake meer te zijn van hoge verwachtingen, aangezien die zelden meer worden ingelost. Niettemin lijkt Side Effects een heerlijk en vakkundig gemaakt tussendoortje te zijn, waarbij ook de bekende twist niet ontbreekt. Overigens komt Soderbergh dit jaar ook nog met een televisiefilm Behind the Cadelabra, waarin Matt Damon en Michael Douglas te zien zullen zijn.