Vijf gametips voor de maand oktober

Game: War of the Roses
Platform: pc
Ontwikkelaar: Fatshark
Uitgever: Paradox Interactive
Releasedatum: 2 oktober 2012
Genre: Actie/RPG

Deze game werd al eens liefkozend Call of Duty in de middeleeuwen genoemd. War of the Roses is een multiplayer oorlogsgame, maar in plaats van vechten in de Tweede Wereldoorlog, hedendaagse tijdperk of in de toekomst, gaan we verder terug naar het verleden. Helemaal terug naar de Middeleeuwen; geen snipers, geen shotguns, maar speren en zwaarden voeren de boventoon in deze game. War of the Roses speelt zich af in het 15e-eeuwse Engeland tijdens een strijd om de troon tussen the house of Lancaster en the house of York. De naam komt van de Rozenoorlog die England in zijn greep hield tussen 1455 en 1485. De oorlog eindigde in 1485 toen Hendrik VII Tudor de strijd won van Richard III en daardoor de troon overnam. Wellicht dat je de koers van de geschiedenis nog kan veranderen met deze game.

Waarom gaat dit spel slagen?
Multiplayer oorloggames zijn altijd geslaagd. Games als Battlefield, Call of Duty en Ghost Recon verkopen gewoon goed. Waarom zou dat niet werken als je dat principe in de Middeleeuwen plaatst? Hopelijk zijn we nu af van gun-and-runners die we wel tegenkomen in andere games - mensen die een geweer pakken met de meeste kogel en guns blazing iedereen probeert om te leggen. Waarschijnlijk zal dat met War of the Roses niet lukken. Je zult als team echt moeten samenwerken; als jouw team namelijk tien boogschutters heeft en je speelt tegen vijf zwaarden en vijf boogschutter, geheid dat je dan het loodje gaat leggen. 

Waar kan het misgaan?
Precies die Middeleeuwen kan het spel ook flink tegenwerken. De reden dat andere oorloggames juist succesvol zijn, is omdat Jantje van 14 vanuit zijn zolderkamer een geweer neemt en al schietend het slagveld doorkruist. Juist deze doelgroep is de grootste risicofactor; wat als deze game te moeilijk is? Dan zal Jantje van 14 toch maar besluiten om terug achter zijn Xbox te kruipen en Call of Duty aan te zwengelen. Verder vraag ik me af of Jantje niet gelijk heeft. Blijft een game als deze namelijk ook nog leuk na een aantal dagen spelen? Battlefield is een game die je blijft spelen, maar zal dat met War of the Roses ook lukken?