FOK!games op FirstLook 2014

Afgelopen 11 en 12 oktober was het weer zover: Nederlands eigen gamebeurs FirstLook was in de Jaarbeurs in Utrecht. Net als de vorige twee jaargangen mocht ik daar namens FOK!games een kijkje nemen en lekker een dagje gamen. Hoe mooier kun je het hebben.

Omdat het, zoals de Amerikanen het zo mooi weten te zeggen, not my first rodeo was, wist ik wat me te doen stond. Tas voorzien van fotocamera, notitieblok en memorecorder, op het treinstation afspreken met collegacrewleden wc-eend en PoeHao en zorgen dat mijn vingers en body ready waren voor een dag gamen.

FirstLook 2014

Ondanks dat ik geen fan ben van de GameKings, ben ik op basis van de afgelopen jaren toch de mening toegedaan dat FirstLook een serieus event aan het worden is. Steeds groter, steeds meer en nieuwe games. Ik weet nog dat ik in 2013 serieus dacht dat het een kleinere versie van gamescom was geworden.

Zo groot als mijn verwachting dan ook was voor de 2014-versie van FirstLook, zo groot was de teleurstelling toen ik eenmaal de Jaarbeurs inliep. Natuurlijk waren daar de immense rijen wachtende gamers, maar daar had ik geen last van. Ik had immers een perskaart, dus mocht ik de rijen voorbij en een uur eerder naar binnen. Een van de eerste dingen die mij opviel toen ik in mijn mini-persrij stond, was hoe gigantisch Blammo zijn eigen publiek alles behalve serieus nam. Ik weet niet of het de gewone, kaartkopende menigte was opgevallen, maar boven de rijen hingen drie borden. Een bord vip-guests met op de achtergrond een champagneglas en een bord pers met een fotocamera op de achtergrond. Niets mis mee. Het was dan ook het bord ernaast voor de 'gewone' mensen. Hier stond namelijk twee maal de welbekende Derp op. Het geeft wel heel duidelijk aan hoe Blammo over zijn achterban denkt.

Maar goed, de jongens van de GameKings staan niet bekend om hun leuke grapjes, dus dat kon ik nog door de vingers zien. De beurs kon alles goedmaken. Eenmaal binnen had ik al vrij snel door dat dat niet ging gebeuren. Ja, de beurs was veel groter. Ze hadden dit jaar niet één, maar twee hallen afgehuurd. Dit was tussen 11.00 en 12.00 uur hartstikke tof, maar om 12.00 uur bleek al gauw dat een verdubbeling van het oppervlakte voor de organisatie betekende dat zij vond dat er dan ruim drie keer zo veel mensen in moesten kunnen. Ik ben echt wel wat gewend, ik ben immers ook al naar gamescom en de E3 geweest, maar deze drukte sloeg echt nergens op.

FirstLook 2014

Dan was er nog het geweldige aanbod aan games en ja de sarcastische ondertoon is volledig de bedoeling. Als er dertig games stonden mag je best spreken over een behoorlijk aanbod. Als van die dertig tien indies zijn en vijftien games die al lang in de winkel liggen, dan heb je dus bijzonder weinig echt nieuwe spellen over. De nieuwe spellen die er wel waren, waren ook nog eens amper te spelen. Mijn persoonlijke doel was The order 1886. Zodra ik binnen was dus gelijk richting de Sony-booth om de game te spelen. Helaas stonden op de behoorlijk grote booth zes keer Destiny, acht keer FIFA 15 en welgeteld twee demopods met The Order. Ik had ook nog eens de mazzel dat er vier early birds voor mij stonden die een uur voor de pers naar binnen mochten, dus ik kon gezellig een klein kwartier wachten, wat overigens nog niets was vergeleken bij de wachttijden vanaf 12.00 uur.

Eenmaal de demo in mijn handen was ik weer wat gelukkiger. Tot ik twee minuten later, ja echt letterlijk twee minuten, weer bij het startscherm kwam. Demo voorbij, bedankt en tot sinas. Ik had nog net de tijd om de tutorial te lezen over hoe je in cover moest gaan staan.

De enige booth waar wat nieuwe games stonden was Nintendo. Jammer genoeg had iedereen dat heel snel door, want de wachtrijen waren langer dan die bij de Keukenhof in de Hongerwinter. Dan nog één laatste optie, schoot er door mijn hoofd. NBA 2K15, een van mijn favoriete games die ik helaas ben misgelopen op gamescom dit jaar. Blij verrast was ik toen ik vijf democonsoles zag met tien speelplekken. Minder blij verrast was ik toen de 2K-meneer ons vertelde dat er eerst een Nederlands kampioenschap NBA 2K werd gespeeld en de game pas aan het eind van de middag voor het publiek te spelen was.

FirstLook 2014

Je zult begrijpen dat ik vrij snel klaar was met FirstLook 2014. Het meest treffende beeld van de beurs dit jaar vond ik nog wel het moment dat ik samen met wc-eend om 13.45 uur richting treinstation liep. We waren namelijk niet de enige. Er liep al behoorlijk wat publiek met ons mee naar buiten richting trein. Kortom, FirstLook wist dit jaar haar publiek nog geen twee uur binnen te houden. Zelfs niet met de ons bekende Skate The Great die als een achterlijke Bart goodies liep te gooien vanaf het podium.

Ik ben er nu voor de derde keer geweest, waarvan ik mij twee keer prima heb vermaakt, maar nog geen tien meter buiten de Jaarbeurs had ik al snel voor mijzelf besloten dat deze derde keer de laatste FirstLook was waar ik naartoe ga. Volgend jaar mag iemand anders. Als ik de games van die beurs wil spelen koop ik ze wel in de winkel, dan hoef ik tenminste geen twee uur in de rij te gaan staan.