Mario en sport

Mario Superstar Baseball
Deze in 2005 verschenen GameCube-game is ook één van de goed ontvangen games in de Mario Sport-serie. In deze game is het de bedoeling om in de Challenge-mode met jouw team andere teams te verslaan en op het einde Bowser te verslaan met zijn team. Tijdens het spelen is het mogelijk om bepaalde doelen te behalen die ervoor zorgen dat je tegenstanders na het winnen van een wedstrijd kan recruteren voor je eigen team. Op deze manier vorm je langzaamaan een beter team en krijg je ook een breed variatie aan teamgenoten.

Natuurlijk is Mario niks zonder bepaalde 'power-ups' die te koop waren in een winkeltje in het spel. De meeste power-ups zijn continu bruikbaar en sommige maar heel eventjes. Geld voor de power-ups kon je verdienen in minigames of in de wedstrijden tegen Bowser Jr. die regelmatig langskwam.

Mario Superstar Baseball had naast een uitgebreide challenge-mode ook nog verschillende mini-games die te spelen waren met één tot vier spelers. De game kreeg in 2007 een vervolg genaamd Mario Super Sluggers voor de Wii. Deze game kreeg matige reviews en de kritiek dat dit exact dezelfde versie was als zijn voorganger.

Mario Slam Basketball
In 2007 verscheen Mario Slam Basketball, in de VS bekend als het in 2006 verschenen Mario Hoops 3-on-3 en in Japan beter bekend als Mario Basketball 3on3. Daar hebben een stel toegepaste cognitie-neurologen ongetwijfeld lang over na moeten denken. Mario Slam Basketball is tot dusver de enige basketbal-game van Mario en zijn vrienden en is exclusief verschenen op de Nintendo DS. Zoals de Amerikaanse en Japanse titels aangeven, speel je potjes basketbal met teams van drie. Deze teams bestaan uit de standaardfiguren uit de Mario-wereld, maar developer Square Enix had ook enkele Final Fantasy-karakters toegevoegd, waaronder Moogle.

De game kent een andere puntentelling dan het oorspronkelijke basketbal. Met behulp van het touchscreen van de Nintendo DS kunnen spelers normale schoten voor 20 punten, slam dunks voor 20 punten en zogeheten Super Shots voor 40 punten maken. Schoten op afstand zijn 30 punten waard. Bij de puntenaantallen worden ook het aantal munten opgeteld dat een team op dat moment bezit. De game kent verschillende modi waarvan de Tournament-modus de hoofdlijn van de game dekt.

Mario Slam Basketball werd redelijk onthaald door critici, maar verloor punten vanwege het gebrek aan online-mogelijkheden en de saaie minigames. Toch wist de game in de eerste tien weken al meer dan anderhalf miljoen exemplaren te verkopen in de VS en Japan alleen. Of Nintendo en Square Enix ook van deze sport een franchise willen maken moet nog blijken, gezien de sport nu aanwezig is in de laatste sport-game van Mario.

Mario en Sonic op de Olympische Spelen
Mario en Sonic zijn van oorsprong twee grote aartsrivalen, maar voor deze game hebben de rivalen de strijdbijl begraven en zijn ze samen te vinden op één DVD. Op sportieve wijze strijden de vele personages uit de rijke Mario-geschiedenis en de vele personages uit de Sonic-historie om de eerste plaats op de Olympische Spelen. Sonic, Mario, Luigi, Wario, Knuckles, Shadow, Toad, Dr. Eggman en vele andere bekende personages nemen namelijk deel aan de Olympische Spelen in Beijing. Daarbij doen ze mee aan twintig verschillende sporten waaronder hardlopen, hordenlopen, boogschieten, trampolinespringen, roeien en tafeltennis.

Zoals je zou verwachten van een game zijn de sporten niet overdreven realistisch weergegeven, maar zo realistisch mogelijk. Dit mag de pret overigens niet drukken, het is een echte party-game die het leukst is als je het met meerdere personen speelt. Zodra je met iemand anders speelt komt deze game tot zijn recht, het gevoel van onderlinge competitie om als eerste te eindigen zorgt ervoor dat je echt je best gaat doen, ook al wil je dit niet misschien niet toegeven aan degene met wie je speelt.

De afwisseling in deze game is groot door het aanbod van verschillende sporten en werd ook redelijk goed ontvangen. De verkopen waren echter meer dan redelijk goed en de game is nog altijd één van de best verkopende Wii-games tot nu toe. Dit bleef niet onopgemerkt door Nintendo en later verscheen het vervolg, deze keer gebaseerd op de Olympische Winterspelen.

 

Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen
In Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen keren de twee aartsvijanden terug om de strijd met elkaar aan te gaan op sportieve wijze, dit keer op de Winterspelen van 2010. Deze game is min of meer de opvolger van de game Mario en Sonic op Olympische Spelen uit 2007. Ook deze keer is de game gevuld met veel sporten die ook terug te vinden zijn op de echte spelen. Waaronder skiën, snowboarden, schaatsen en skischansspringen. In deze game heeft elk karakter zijn eigen speciale vaardigheden en moves die aansluiten bij bepaalde sporten. Veel vrienden van Mario en Sonic zijn wederom te vinden in deze game zoals: Luigi, Knuckles, Yoshi, Tails en Peach, deze keer zijn er echter ook een paar nieuwkomers op het strijdtoneel waaronder Donkey Kong en Metal Sonic.

De game is verdeeld in twee kampen, de realistische sportdisciplines en Droom Evenementen. Bij de realistische sporten gaat het puur om de sport zoals deze bedoeld is. Droom Evenementen daarentegen zijn gericht actie en spektakel, want bij deze modus krijg je ook de beschikking over voorwerpen om het je tegenstanders moeilijker te maken en jezelf een voorsprong te geven, wat eigenlijk thuishoort in elke Mario-game.

Bij deze game werd ook gebruik gemaakt van de Wii Balance Board, naast de standaard controllers voor de Wii. Net als zijn voorganger floreert deze game bij het spelen met meerdere personen. De extra strijdlust die je krijgt om de persoon naast je finaal in te maken, maakt deze game alleen maar leuker. Wederom waren Nintendo en Sega erin geslaagd om een leuke party-game te maken, dus hoogstwaarschijnlijk zal bij het volgende Olympische evenement er een nieuwe Mario en Sonic- game verschijnen.

Mario Sports Mix
Mario Sports Mix is één van de weinig spellen die trefbal terug de woonkamer in brengt. Mario Sports Mix is, zoals de titel het ook aangeeft, een mix van sporten. Vier sporten om precies te zijn; trefbal, volleybal, basketbal en hockey. Het spel is te spelen tot vier spelers. Veel vernieuwingen brengt het niet met zich mee, het principe blijft hetzelfde. Het lijkt in veel opzichten ook op de sportspellen die bij de Wii zaten, met het verschil dat MSM de figuren uit de Mario-wereld erbij betrekt. Alleen hadden ze te weinig karakters dus hebben ze maar nieuwe versies van Yoshi en Toad uitgebracht. Vier versies, ieder met een andere kleur. Het is dus mogelijk dat je tegen een blauwe, groene en rode Yoshi staat te strijden.

De spellen binnen Mario Sports Mix zijn praktisch allemaal hetzelfde op de sport na. Je scoort, dunkt, slaat, gooit door je controller op en neer te zwiepen, geeft een pass met de A-knop en kan special power-ups gebruiken met de B-knop. Maar we wisten al dat we geen innovatie moesten verwachten. In je eentje is het spel totaal niet interessant, maar daar is de Wii ook niet voor bedoeld. Het wordt pas leuker als je met 2 (of nog beter 4) man tegen elkaar strijdt. Dan moet je samenwerken om je tegenstanders de pan in te hakken en dat maakt het spel veel interessanter. MSM is niet baanbrekend maar zeker leuk om met vrienden te spelen. Alleen jammer dat er maar vier sporten aanwezig zijn. Lees binnenkort de review op FOK!games.