Diego Armando Maradona ziet Abraham!

We kennen hem natuurlijk allemaal van zijn legendarische solo en zijn doelpunt met de hand tegen Engeland. Ook staat hij helaas bij iedereen bekend wegens zijn drugsverslaving. Gelukkig kwam één van de beste voetballers aller tijden er weer bovenop en 30 oktober wordt hij vijftig jaar. We hebben het natuurlijk over Diego Armando Maradona. Hieronder een overzicht van zijn succesvolle, maar ook bewogen leven tot nu toe.

1960-1976, de jonge jaren van Pluisje

Bijna vijftig jaar terug, op 30 oktober 1960, zag Diego Armando Maradona het levenslicht in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De familie Maradona leefde destijds in armoede en de jongste telg groeide op in de sloppenwijk Villa Fiorito, ten zuiden van Buenos Aeres. Hij woonde verder samen met drie zussen en twee broers. Zijn broers Hugo en Eduardo Maradona zouden later ook profvoetballer worden.

Diego begon al op erg vroege leeftijd met voetballen en op tienjarige leeftijd ging zijn droom om profvoetballer te worden al in vervulling. Terwijl hij voetbalde bij de plaatselijke club Estrella Roja werd hij ontdekt door de bekende jeugdopleiding van Argentino Juniors. Hij werd opgenomen in de sterke jeugdopleiding, waar later ook spelers als Fernando Redondo en Juan Román Riquelme doorbraken. In 1976, Maradona was destijds slechts zestien jaar oud, maakte hij zijn debuut in de Argentijnse eerste divisie voor Argentinos Junior.


De ster in wording in actie voor Argentinos Junior


1982-1992, het avontuur buiten de Argentijnse grenzen


Nadat Maradona in 1981 verkaste van Argentinos Juniors naar de Argentijnse topclub Boca Juniors, werd hij een jaar later opgemerkt door het Spaanse FC Barcelona. De Spaanse ploeg nam het Argentijnse supertalent destijds over voor het recordbedrag van één miljard peseta (zes miljoen euro). Het begin van zijn avontuur in Spanje verliep erg stroef. Naarmate het eind van het jaar naderde, begon het bij Maradona beter te lopen. Toch kreeg hij te maken met een fikse terugslag, aangezien de Argentijn geelzucht opliep. Daardoor was Maradona maar liefst drie maanden uitgeschakeld.

Toch liet hij bij zijn terugkeer direct van zich gelden. Dankzij Maradona pakte FC Barcelona de winst in de Copa del Rey en wist de ploeg ook de Copa de la Liga te winnen. In de finale om de Copa de la Liga trof Barcelona aartsrivaal Real Madrid. Met een schitterend doelpunt zorgde Maradona voor de winst en hij wist er zelfs voor te zorgen dat de supporters van Real hem een staande ovatie gaven. Het seizoen 1983/84 begon uiterst slecht voor Maradona. Tijdens de vierde speelronde brak de Argentijn in de wedstrijd tegen Athletic Bilbao zijn been na een grove charge van verdediger Andoni Goikoetxea.


Maradona in het shirt van jeugdliefde Boca Juniors


Vier maanden lang was Maradona uitgeschakeld, maar zijn rentree was opnieuw uitstekend. In de wedstrijd tegen Sevilla scoorde de spits direct tweemaal. Maradona kwam zelfs nog tot elf competitiedoelpunten, maar eindigde met Barcelona op één punt achterstand op landskampioen Athletic Bilbao. De laatste wedstrijd die Maradona voor FC Barcelona speelde was de finale van de Copa del Rey, opnieuw tegen Athletic Bilbao. De wedstrijd werd met 1-0 verloren en Maradona werd de gehele wedstrijd uitgefloten door het vijandige publiek. De Argentijn reageerde hierop door middel van een woeste trap richting een tegenstander. Dit leidde tot een grote vechtpartij tussen spelers van beide ploegen. Maradona kwam bij Barcelona tot 36 wedstrijden, waarin hij 22 keer scoorde.

In de zomer van 1984 verkaste Maradona naar Italië om te gaan spelen voor AS Napoli. Hij werd erg snel een geliefde speler van de ploeg en met Maradona in de gelederen pakte Napoli in 1987 en 1990 het Italiaanse landskampioenschap. In 1988 en 1989 werd de ploeg, onder leiding van Maradona, tweede. Ook won Napoli destijds in 1987 de Coppa Italia en twee jaar later werd zelfs de UEFA Cup gewonnen. Maradona, die samen met de spelers Giordano en Careca het magische trio 'MaGiCa' vormde, won met zijn ploeg in 1990 ook nog de Italiaanse Supercup. Maradona kwam voor Napoli maar liefst tot 188 wedstrijden, waarin hij 81 doelpunten maakte. In 1992 besloot Maradona het Italiaanse land te verlaten en ging bij het Spaanse Sevilla aan de slag. Daar hield hij het slechts één seizoen vol waarin hij tot 26 wedstrijden kwam. Vervolgens keerde hij terug naar zijn vaderland waar hij, na een korte tussenstop bij Newell's Old Boys, zijn spelersloopbaan afsloot bij jeugdliefde Boca Juniors.


Engeland - Argentini
ë; Kwartfinale WK 1986 - Dé wedstrijd van Maradona

In zijn tijd bij Napoli beleefde Maradona ook zijn definitieve doorbraak voor zijn land Argentinië. Het eerste eindtoernooi wat Maradona meemaakte was het WK van 1982 in Spanje. Toch werd dit toernooi geen groot succes voor de Argentijnen. Het land werd al vroegtijdig uitgeschakeld en Maradona pakte in de wedstrijd tegen Brazilië een rode kaart na een grove overtreding. Vier jaar later, tijdens het WK van 1986 in Mexico groeide hij echter uit tot dé vedette van zijn land. Nadat de Argentijnse ploeg de groepsfase makkelijk had overleefd, mocht de ploeg het in de kwartfinale opnemen tegen Engeland. Dit zou de meest legendarische wedstrijd van Maradona worden. Maradona scoorde tweemaal in de met 2-1-gewonnen wedstrijd, maar de manieren waarop de doelpunten tot stand kwamen maakten hem tot één van de beste en bekendste voetballers ter wereld.

Het eerste doelpunt van de Argentijnen werd namelijk gemaakt door middel van een handsbal van Maradona. Deze treffer is wellicht beter bekend als De Hand van God. Het tweede doelpunt van Maradona werd later verkozen tot het mooiste doelpunt in de geschiedenis van het WK. Hij kreeg de bal op eigen helft aangespeeld en slalomde langs maar liefst vijf Engelse spelers. Ook doelman Peter Shilton werd uitgespeeld en vervolgens schoof Maradona de bal in het lege doel. Engeland scoorde nog tegen, maar het was de Argentijnse ploeg die zich plaatste voor de halve eindstrijd. In de halve finales mochten de Zuid-Amerikanen het opnemen tegen België en mede dankzij twee doelpunten van uitblinker Maradona, waaronder opnieuw een lange dribbel, plaatsten de Argentijnen zich voor de finale. Daarin was West-Duitsland de tegenstander en Argentinie wist dankzij een 3-2-overwinning de WK-titel te pakken. In het met 115.000 toeschouwers gevulde Azteca Stadion liftte Maradona de WK-bokaal omhoog. Door dit plaatje zou hij voor altijd herinnerd blijven als één van de grootste namen in de voetbalhistorie.


Pluisje oog in oog met de Rode Duivels


In de twee daaropvolgende WK's wist Maradona met zijn land niet te schitteren. In 1990 tijdens het WK in Italie werd het land zelfs bijna in de groepsfase uitgeschakeld. Toch plaatsten de Argentijnen zich voor de knock-outfase en uiteindelijk werd zelfs de finale bereikt. Daarin was West-Duitsland opnieuw de tegenstander, maar ditmaal werd er met 1-0 verloren. Vier jaar later, tijdens het WK in de Verendigde Staten, speelde Maradona slechts twee wedstrijden. Hij scoorde nog tegen Griekenland, maar werd vervolgens naar huis gestuurd nadat hij faalde voor een test op doping. Tussen 1982 en 1994 kwam Maradona tot 91 interlands, waarin hij 34 keer wist te scoren.