[EK] Special: Zwitserland

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Rusland.

Zwitserland
Gastland Zwitserland zal op 7 juni het Europees kampioenschap openen tegen Tsjechië. De wedstrijd vindt plaats in Basel, waar Zwitserland ook de overige groepswedstrijden zal afwerken. Zwitserland zit in groep A met Tsjechië, Turkije en Portugal.

EK-geschiedenis
Zwitserland nam twee keer eerder deel aan een EK. Dat was in 1996 en in 2004. In 1996 haalde Zwitserland de tweede ronde niet. In een groep met Schotland, Nederland en gastland Engeland haalde de Zwitserse ploeg één punt. Dat was tijdens de openingswedstrijd tegen Engeland, het werd 1-1. Dat was tevens het enige doelpunt dat de Zwitsers tijdens dat EK maakten. In 2004 was het niet veel beter wat de Zwitsers lieten zien. Het was een kopie van 1996. De tweede ronde werd opnieuw niet gehaald. Men behaalde één punt in de openingswedstrijd tegen Kroatië en scoorde slechts één doelpunt. Dat was in de 3-1 verloren wedstrijd tegen Frankrijk. Het doelpunt werd gescoord door Johan Vonlanthen.

Road to...
Omdat Zwitserland gastland is tijdens het EK hoefden ze zich niet te kwalificeren. Gastlanden hoeven zich nooit te kwalificeren voor een Europees kampioenschap. Op weg naar het EK hebben de Zwitsers wel een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Daar zaten sterke en minder sterke resultaten tussen. Zo was er een 2-1 overwinning tegen Nederland door doelpunten van Tranquillo Barnetta. Kuijt scoorde tegen namens Nederland. Er was ook een oefenwedstrijd bijvoorbeeld tegen de Duitsers, die met 4-0 verloren ging.

De ploeg
Phillipe Senderos, de verdediger van Arsenal, is de bekendste speler van het Zwitserse elftal. De 23-jarige Senderos is een belangrijke kracht in de verdediging. Verder zijn Tranquillo Barnetta, Alexander Frei en Ludovic Magnin ook belangrijke spelers. Voor bondscoach Köbi Kuhn zal het EK in Zwitserland en Oostenrijk de laatste klus zijn. Zijn taken worden na het Europees kampioenschap overgenomen door Ottmar Hitzfeld.

EK 2008
In groep A zal het moeilijk worden voor de Zwitsers om de tweede ronde te bereiken. De ploeg speelt achtereenvolgens tegen Tsjechië, Turkije en Portugal. Zwitserland kan wel eventueel voordeel hebben van het thuisvoordeel, waardoor het wellicht voor de ploeg mogelijk is om boven zichzelf uit te stijgen. Veel wordt er echter niet van de Zwitserse ploeg verwacht. De Duitse bondscoach Joachim Löw ziet de Zwitserse ploeg echter als een van de kanshebbers: "Voor mij is Zwitserland, dat in Basel een ware vesting aan het bouwen is, een van de favorieten voor de eindzege op EURO 2008," zei hij in voor de oefenwedstrijd tussen Zwitserland en Duitsland.

Submitter:  Bron: FOK!sport