Gamen in het buitenland - deel 1: Engeland en India

De komende maanden is ex-Eindredacteur Kepler op wereldreis. Tijdens het reizen beoefent hij, uiteraard, een van zijn grootste hobby\'s: gamen. Sporadisch zullen jullie de bevindingen van Kepler kunnen lezen op FOK!games. Gamen in het buitenland dus.


Gamen wordt steeds populairder en tegenwoordig lijkt iedereen te gamen: van je kleine neefje tot je oma in het bejaardentehuis. Overal kun je videogames kopen en zelfs de Blokker is laatst begonnen met het verkopen van gameconsoles en games. Dit is althans het geval in Nederland, maar is dit ook zo het geval in het buitenland?

De afgelopen jaren hebben we al een aantal specials geschreven over Canada, VS, Nieuw-Zeeland en Japan. De komende maanden gaan we deze reeks uitbreiden met nieuwe landen. De eerste special gaat over videogames in Engeland (Londen) en India.

In Engeland heb ik alleen Londen bezocht voor een paar dagen, maar toch heb ik een goed beeld kunnen krijgen. Engeland is natuurlijk een Westers land en geen onbekende in de games-wereld (o.a. Lionhead). Je vind er veel gameshops en het valt op dat vooral de nadruk ligt op de muziekgames. Stapels en stapels van Guitar Hero en Rock Band liggen in de winkel, maar het is moeilijk te zeggen of het goed verkoopt. De prijzen zijn gezien de sterke euro erg gunstig en je kunt nieuwe games kopen voor 35 pond (40 euro). Naast de game-winkels zijn er ook nog regelmatig gameshops waar je tegen betaling kunt gamen. Deze vind je ook wel in Nederland, maar in Londen zijn ze veel meer aanwezig.

India is een heel ander verhaal en om het enigszins in een goed perspectief te plaatsen eerst wat info over India zelf. \'Everything is possible\' is een veel gehoorde uitspraak in India en na een paar dagen ga je dat zeker geloven. India is namelijk 100 keer groter dan Nederland en heeft meer dan een miljard inwoners. Het gemiddelde maandinkomen is echter maar 20 euro en heel veel (schattingen variërend van 300-700 miljoen) inwoners leven onder de armoedegrens. Dit is duidelijk te merken en je wordt (in vergelijking met Nederland) continu omringd door armoede. De welvaart neemt echter snel toe en de zogenaamde middenklasse groeit enorm hard.

Desondanks is het erg moeilijk om iets te vinden over videogames. De enige plek waar ik de huidige consoles heb kunnen vinden is in een winkelcentrum in New Delhi. In dit winkelcentrum kan je veel kleine winkeltjes vinden die handelen in elektronica en ook een aantal in videogames. Deze \'gameshops\' verkopen voornamelijk de PS3 en de Xbox 360, en sporadisch heb ik een Wii gezien. De handhelds zijn echter ook goed vertegenwoordigd; zowel de DS als de PSP. De prijzen zijn aardig hoog, zeker gezien de rest van de prijzen in India (een volwaardig diner in en restaurant heb je al voor minder dan een euro). De PS3 begon op 24.000 INR (Indiase Roepia, ongeveer 350 euro) en de 360 op 20.000 INR (ruim 290 euro), maar je moet er wel vanuit gaan dat goede onderhandelaars minstens de helft er af kunnen krijgen. Qua games valt er weinig te zeggen. Het enige wat me echt opviel was een poster voor Killzone 2, maar ik heb niks echt heel recents kunnen ontdekken. Wel hebben ze stapels en stapels met PS3/360 games liggen, voornamelijk oudere games.

Naar mijn idee zal de gamesindustrie India binnenkort gaan ontdekken, want het is een gigantische markt die praktisch voor het oprapen ligt. Zoals gezegd groeit de middenklasse erg hard en deze mensen krijgen steeds meer toegang tot de gadgets van het westen. Kabeltelevisie is de laatste jaren betaalbaar geworden en een heleboel Indiërs hebben een (hele moderne) mobiele telefoon. Een volgende logische stap in de luxe van videogames lijkt waarschijnlijk in de vorm van handheids genomen te worden.

Dit zijn natuurlijk mijn persoonlijke ervaringen, mocht jij het anders hebben ervaren dan horen we dat graag!