De grote games canon - deel 5

<\/center>

Eén van de meest gespeelde games allertijden lijkt wel Tetris te zijn. Vooral de GameBoy-versie werd door bijna iedereen wel gespeeld. Het succes van de GameBoy is dan ook grotendeels te danken aan de game Tetris. Tetris is echter meer dan een simpele GameBoy-game.

Tetris is in 1985 ontwikkeld door de Rus Pajitnov. Hij vroeg zich af hoeveel je kunt doen met blokken die opgebouwd zijn uit vier kleinere blokjes. Met de verschillende blokjes maakte Pajitnov een puzzelgame waarbij je de blokken zo goed mogelijk in elkaar moest passen. Maakte je een rij vol, dan verdween deze rij en zo bleef je de blokken, die van bovenin het scherm naar beneden vielen, wegwerken.


De verschillende Tetris blokken<\/center>

Er zijn in de loop der tijd twee soorten Tetris ontwikkeld. De eerste is de originele versie,waarbij blokken blijven zweven nadat je een lijn had weggewerkt. Hierdoor ontstonden gaten in je constructie. De tweede was er een waarbij blokken steeds helemaal naar beneden zakken. Bij de tweede variant zijn er kettingreacties mogelijk die een extra dimensie geven aan de game, maar de echte Tetris-fans vinden dat de game zo veel makkelijker wordt.


Tetris voor de GameBoy<\/center>

Op 28 september 1990 verscheen de belangrijkste versie van Tetris: Tetris voor de Nintendo GameBoy. Tetris op de GameBoy wordt, dankzij het feit dat deze gebundeld werd, gezien als één van de belangrijkste redenen dat de GameBoy van Nintendo de handheldmarkt domineerde. Sinds de originele GameBoy zijn er een flink aantal concurrenten geweest voor Nintendo, maar geen enkele fabrikant kon het succes van de GameBoy evenaren. De GameBoy kreeg later met de GameBoy Color nog een nieuwe impuls, een kleurenscherm. Ook de release van Pokémon zorgde weer voor een nieuwe hype omtrent de GameBoy. Na de GameBoy Color was het in 2001 de GameBoy Advance die het stokje overnam. Van de GameBoy Advance zijn drie versies uitgekomen: GBA SP en GB Micro waren twee revisies. Op dit moment heeft Nintendo de GameBoy naam niet meer in gebruik, ze zijn verder gegaan met de Nintendo DS. Of de naam GameBoy ooit nog terugkomt is niet bekend.

Dat iedereen Tetris nog altijd kent was te merken tijdens de laatste Games in Concert. Het deuntje van tetris werd het meest enthousiast onthaald, zie de video hier onder.