FOK! test de Xbox 360

De eerder genoemde grote Xbox knop die op de controller en op de afstandsbediening zit brengt je van waar je ook zit (in een game, in een film of ergens in het menu) terug naar een tabblad waarop je jouw gamercard kunt wijzigen. Ook kun je vanaf hier in- en uitloggen op Xbox Live en terug gaan naar het beginblad van het Xbox Dashboard. Dit Xbox Dashboard gaan we in deze sectie bespreken, maar we beginnen bij je gamercard.

Je gamercard is een soort visitekaartje dat andere gebruikers van Xbox Live kunnen bekijken. Er wordt bijgehouden welke games je speelt, wat je gehaald hebt in die games en wat je voor soort gamer bent (casual, pro, fun, etc). Zelf kun je de opties van de gamercard gebruiken om standaard instellingen in te stellen voor games. Je kan bijvoorbeeld standaard alle games op \\\'easy\\\' zetten en alle shooters op inverted look. Dit hoef je dus niet elke keer per game in te stellen. Best handig toch?

Het Dashboard zelf bestaat uit vier tabbladen: te weten Xbox Live, Media, Games en System. De Xbox Live en Games bladen krijgen een eigen sectie in deze special en dat lees je verderop. Blijven over System en Media.

Het tabblad System is eigenlijk maar een saai tabblad, je kan er je systeeminstellingen aanpassen. Dingen als de interne klok, parental controlfuncties en het beheren van je netwerkinstellingen en geheugen kun je allemaal hier doen. De parental control opties zijn in te stellen voor games en voor DVD. Je kan er dus voor kiezen om je kind wél porno te laten kijken op DVD, maar geen 7+ games te laten spelen.

Het Media tabblad is wat uitgebreider te beschrijven. Je kan hier kiezen voor vier opties: muziek, film, afbeeldingen en Media Center. De laatste is alleen te gebruiken als je ook een Media Center Windows PC hebt, dit konden we verder ook niet uit proberen. De overige opties doen verder in principe gewoon wat ze zeggen; muziek spelen, films draaien en afbeeldingen tonen... Saai he? Niet echt, want de manier waarop je dit kan doen is erg goed uitgevoerd.

Allereerst kun je alle muziek, films of afbeeldingen van een disc lezen, de 360 ondersteunt bijna alle formaten disc: DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3 CD en JPEG Photo CD. Daarnaast kun je ook vanaf de harde schijf van de 360 zelf media spelen en vanaf elk willekeurig USB apparaat dat je voorin de 360 prikt. Deze USB speeltjes worden meteen herkend door de 360, of het nou een MP3 speler is of een USB stick, geen enkel probleem. De mooiste optie is echter om MP3 of afbeeldingen direct van je PC te streamen. Bij onze testopstelling hebben we een netwerk gemaakt tussen de 360 en onze Windows XP PC door middel van twee netwerken en een UTP kabel (bij de gewone Xbox al gebruikt om Live te gaan) en het programmaatje Windows Media Connect. Geef op je PC aan welke mappen je wilt delen en dat je 360 toegang mag krijgen en voila, op de 360 kun je nu streamen vanaf je PC.

De muziek die je afspeelt kun je te alle tijden blijven beluisteren, tijdens het menu, tijdens Xbox Live Arcade en tijdens de games zelf. Het enige jammere is dat zodra je de Xbox knop indrukt je de sessie beëindigt en de muziek stopt. Als je dus je eigen muziek wil luisteren bij een spelletje Xbox Live Arcade moet je éérst dat spelletje opstarten en dán pas de muziek gaan kiezen. Andersom werkt niet, want dan stopt de muziek. Op zich een klein minpuntje. Het andere kleine minpuntje van het Dashboard is dat het zo gigantisch uitgebreid is dat je misschien een beetje de weg kwijt raakt. Gelukkig weet je na een tijdje wel waar alles zit en kun je ook altijd nog terugvallen op de heldere handleiding.