Windows Phone 8

Op woensdag kondigde Microsoft de nieuwste versie van hun Windows Phone-besturingssysteem aan voor mobiele telefoons. FOK! kijkt naar de vernieuwingen en bespreekt ze globaal met jullie in deze eerste blik op Windows Phone 8.

wp8

Op dit moment maken Android en iOS de dienst uit in de wereld van mobiele telefoons. Het verouderde Symbian van Nokia verdwijnt als sneeuw voor de zon en het vorig jaar geïntroduceerde Windows Phone heeft het niet gemakkelijk tegen de twee reuzen. Dankzij de Lumia-lijn van Nokia krijgt Windows Phone meer naamsbekendheid en wint het heel langzaam en heel voorzichtig steeds meer terrein. Microsoft is echter al weer klaar voor de volgende stap. Windows Phone 8, eerder bekend onder de codenaam Apollo, moet eind dit jaar uitkomen en draait in de basis op dezelfde kern als grote broer Windows 8 voor pc's en tablets. 

Krachtiger
Met Windows Phone 8 komen er een flink aantal vernieuwingen die tot nu toe nog niet mogelijk waren door hardwarematige limieten. Windows Phone 7 ondersteunt bijvoorbeeld geen dual core processors. Met de volgende versie gaat dat veranderen en zullen we de eerste dual en quad core processors zien die Windows Phone zullen draaien. Door het ondersteunen van krachtigere hardware wordt het onder andere mogelijk om mooiere games te maken, iets dat op bijvoorbeeld Android dankzij de Tegra 3 al mogelijk is.

Multitasking wordt uitgebreid en daarmee laat het iOS achter als enige OS dat geen 'echte' multitasking kent. In de presentatie van Windows Phone 8 werd getoond dat apps die GPS-gegevens gebruiken in de achtergrond blijven meedraaien als je wat anders gaat zitten doen. Het is dus niet meer zo dat een app bevroren wordt zoals nu het geval is.

Er zullen drie resoluties ondersteund gaan worden. Naast de huidige standaard van 800x480 pixels wordt het ook mogelijk om schermen te gebruiken die 1280x768 of 1280x720 laten zien. Bovendien komt er ondersteuning voor NFC-chips (near field communications) waarmee betalen via je telefoon gemakkelijker wordt. Tot slot komt er eindelijk de mogelijkheid om het interne geheugen uit te breiden met micro SD-kaartjes. 

Een ander uiterlijk
De krachtigere hardware die mogelijk gemaakt wordt is niet het enige dat belangrijk is natuurlijk. Het oog wil namelijk ook wat en de eerste grote verandering ten opzichte van WP7 is het startscherm. Waar je voorheen twee rijen met live tiles en een lelijke leegte aan de rechterkant had kun je nu je startscherm instellen zoals JIJ dat wil. Wil je de sociale media op de voorgrond, dan kan dat. Of heb je liever alle muziekmogelijkheden groot in beeld? Of misschien wel vooral het sportnieuws? Alles kan en elke telefoon zal hierdoor een ander uiterlijk krijgen.

Verder wordt Skype zoals verwacht nog dieper geïntegreerd in het besturingssysteem. Dit betekent dat er visueel geen verschil meer zit in een VoIP-gesprek of een 'normaal' telefoontje van je moeder. Alle notificaties en visualistaties zijn hetzelfde. 

Draw Something
De banden tussen Nokia en Microsoft zorgen daarnaast voor vernieuwde navigatiesoftware. Alle maps en routesoftware komen van Nokia en zijn dus binnenkort niet meer exclusief voor de Lumia-lijn. Tesamen met de navigatiesoftware komt het voordeelprogramma dat Microsoft ontwikkeld heeft. Hiermee kun je zien of de koffieshop om de hoek een aanbieding heeft op dat moment. Apps als Nokia Transport, Nokia Camera Extra's en anderen blijven wel exclusief. 

Windows Phone 8 zal niet alleen van de fabrikanten, maar ook van de developers staat meer ondersteuning krijgen als alles volgens plan verloopt. Een grote speler in de wereld van apps is Zynga die onder andere de licentie van Draw Something heeft. Deze pictionary-game zal dan ook zijn opwachting maken dit najaar.

En mijn huidige Lumia dan?
Mensen die nu al een Windows Phone hebben kunnen niet upgraden naar Windows Phone 8. De basisstructuur is volgens Microsoft zo veranderd dat dit niet mogelijk is. Ook de andere hardware zou het moeilijk maken om WP8 te porten naar de oudere telefoons. Wel is het zo dat er nog een grote update aankomt in de vorm van update 7.8. Hiermee krijgen we onder andere het vernieuwde startscherm. Wat betreft apps is het zo dat alles wat specifiek voor WP8 gemaakt wordt niet werkt op WP7. Andersom is dit wel, alle huidige apps zijn compatible met het nieuwe besturingssysteem.

Lumia900
Een Lumia 900 met WP7.8 (Bron: Engadget)

Voorlopige conclusie
Op dit moment ziet Windows Phone 8 er uit als een belangrijke stap voor Microsoft. Doordat het eenzelfde benaming en lanceerperiode krijgt als Windows 8 zal het veel in het nieuws zijn en qua naam in ieder geval aan bekendheid winnen. Deze zogenaamde awareness hebben ze nodig omdat iedereen wegloopt met een Galaxy SIII of enorm uitkijkt naar een iPhone 5. Microsoft kan niet achterblijven anders verliezen ze de wedstrijd voordat ze daadwerkelijk aangehaakt hebben. 

Voor de huidige Windows Phone-gebruiker is het niet kunnen updaten misschien een klap in het gezicht, maar gelukkig komen er veel features in 7.8 wat de wonden enigszins kan verzachten. Er is overigens nog weinig bekend over de toestellen die wel Windows Phone 8 moeten gaan draaien. We weten dat Huawei als fabrikant het team komt versterken en er zijn al wat gelekte spcificaties van drie HTC-toestellen, maar daar blijft het bij. De verwachtingen voor nieuwe Lumia-toestellen liggen misschien nog wel het hoogst dankzij de nauwe samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Zouden ze bijvoorbeeld al een Lumia PureView hebben eind dit jaar? We houden jullie op de hoogte!