Gamesopleidingen in Nederland

Ook binnen de universiteiten wordt er langzaamaan gekeken naar games, maar het is nog niet mogelijk om in Nederland direct na je VWO een studie te volgen die echt gamesgerelateerd is. Het is wel mogelijk om eerst een bachelor\\\'s degree (die heb je als het goed is binnen na de eerste drie jaar studeren op een universiteit) te halen om vervolgens een Master te doen waar zaken behandeld worden die van pas komen in de gamesindustrie.

Universiteit Utrecht - Informatica
De Universiteit Utrecht biedt mensen met een Bachelor of Science of een HIO-diploma (hogere informatica) de mogelijkheid om aan de Geometry, Imaging and Virtual Environments-master (GIVE) te beginnen. GIVE is een Engelstalige Master en houdt zich bezig met het ontwerp, de analyse en implementatie van algoritmes en datastructuren voor spatiële data en hun toepassing in domeinen als onder andere 3D-webdesign, virtual reality en computer games. Kijk hier en hier voor meer informatie.

Universiteit Maastricht - Cultuurwetenschappen
Er zijn voorheen vrijwel enkel \\\'technische\\\' studies aan bod gekomen en Media Culture is dat absoluut niet. MC is een Engelstalige master die aangeboden wordt binnen de faculteit cultuurwetenschappen en richt zich op de manier waarop digitale en elektronische technologieën de hedendaagse cultuur veranderd hebben. Nieuwe media zoals internet, de CD of de DVD bieden nieuwe manieren van informeren, amuseren, leren en communiceren. Oudere media zoals het boek, de radio, tv of film zijn niet verdwenen, maar reageren weer op de nieuwe media. De productie, het gebruik, de vorm en het belang van alle media zijn derhalve constant in beweging, en daarmee ook de cultuur.

Media Culture bestudeert deze transformaties, waardoor studenten de vaardigheid hebben om de veranderingen in de mediacultuur te onderzoeken en zodat ze de kennis hebben om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld bij het bedenken van nieuwe gameconcepten). Kijk hier voor meer informatie.