FOK!games kijkt terug op 2004

avatarIk had tot vorige week mijn Top-3 toch eigenlijk al redelijk op een rijtje. Maar het kan zomaar gebeuren dat er opeens een game uitkomt, die je totaal verbaast. Nou ja, het is nog niet eens de officiële game, het is de Europese beta. Ik heb het over World of Warcraft. Nooit had ik gedacht dat ik voor een MMORPG kon vallen, maar ik heb nu alvast een Pay-pal account aangemaakt zodat ik na de beta test het spel kan kopen en via Pay-pal m\\\'n maandelijkse kosten naar Blizzard kan overmaken. Maar om even \\\'to the point\\\' te komen, hier is dan mijn top3.

Je zou verwachten dat een game uit je top3 een game is die je zelf bezit, en helemaal hebt doodgespeeld. Niet met mijn nummer 3. Zelf bezit ik geen Xbox, maar een vriend van me die om de hoek woont heeft er wel eentje, inclusief bovengenoemd spel. Toen ik het voor het eerst speelde, was ik echt oprecht verbaasd. Dit spel is ECHT voetbal. En met de komst van het vierde deel in de reeks is het Konami voor het eerst gelukt om officiele licenties te regelen voor het spel, wat het in mijn ogen helemaal afmaakt. Voor het hele verhaal verwijs ik jullie wederom naar onze review, maar we kunnen samenvattend zeggen dat dit gewoon het beste voetbalspel op de markt is.


Die godenzonen toch...<\/center>

Rise of Nations + Thrones & Patriots (PC)

Mijn waarde collega Retuobak gaf me een welgemeende veeg uit de pan toen ik hem vertelde dat ik Rise of Nations op de tweede plaats zou zetten, achter World of Warcraft. Desalniettemin heeft Rise of Nations mij enorm verrast. Het origineel was al een topper, maar stelde me een klein beetje teleur omdat er geen story mode in verwerkt zat. Ik ben nou eenmaal een \\\'sucker\\\' voor een leuk verhaal, en was dan ook blij verrast met de historische campaigns die verwerkt zaten in Thrones & Patriots. De mogelijkheid om in de schoenen van Napoleon of Alexander de Grote te stappen maakte dit spel helemaal af voor mij. Dit is simpelweg een van de beste RTS games die ik ooit gespeeld heb.


Links, de planning. Rechts, de keiharde actie!<\/center>

Nou, zoals ik dus al zei. Ik kan niet precies aanwijzen wat nou zo goed is uitgewerkt aan WoW. Het spel klopt gewoon, en ik bleef er maar bij terugkomen, ongeacht mijn op dat moment al aanzienlijke gebrek aan nachtrust. Voor een uitgebreide beschrijving kun je hier onze preview lezen, maar er is gewoon niets aan dit spel wat me niet is bevallen. Ondanks het feit dat je 8 uit verschillende rassen kunt kiezen, en dan ook nog eens een hoop verschillende classes tot je beschikking hebt, blijft het spel overzichtelijk. Dit is een zeer onverwachte nummer 1 in mijn top 3, maar wel de terechte winnaar.


Een zeldzaam moment van eenzaamheid in World of Warcraft<\/center>

De teleurstelling

De meeste games waar ik naar uit keek, hebben mij wel kunnen bekoren. Er was toch eentje, die ik zo onstellend slecht vond, dat ik hem hier maar even noem. Ik zat niet reikhalzend uit te kijken naar DOOM III, maar verheugde me er stiekem toch wel een klein beetje op. Het is mij ook nog steeds een raadsel hoe dit spel overal zulke hoge cijfers heeft kunnen krijgen, terwijl je op elk willekeurig games-gerelateerd forum minimaal tien posts kunt vinden van mensen die het spel ruk vonden. Mijn teleurstelling van 2004. De \\\'raspberry\\\' gaat dus naar: DOOM III.


Who turned off the lights...?<\/center>