FOK!games kijkt terug op 2004

2004 is voor mij persoonlijk een heerlijk gamejaar geweest. Ik heb de luxe positie om over alle beschikbare consoles te beschikken, maar mijn hart ligt toch bij mijn PS2. Deze console heeft hem gestolen puur en alleen door de joystick en de vele games die hij mij te bieden heeft. Voor de Xbox was in mijn ogen alleen het einde een topjaar. Met de komst van Halo 2 en Fable heeft hij voor mij persoonlijk 2004 voor de Xbox alsnog goed gemaakt en weet ik weer waarom ik ook die console kan waarderen. De GameCube vind ik dramatisch dit jaar en geen van de gelanceerde games hebben mij kunnen boeien. Misschien dat Metroid Prime 2 mij nog gaat boeien maar die ligt voor mij persoonlijk pas voor 2005 in de planning. De GBA heeft mij dit jaar zeker vermaakt met als hoogtepunt Mario Golf. Niet het beste spel dat er uitgekomen is voor de GBA maar dit spel heeft mij 3 maanden lang zoet gehouden en dat gebeurt niet veel met een GBA game. Dan het jaar van Sony. Eind vorig jaar kwam Sony met online gamen op de markt en mede door Socom 1 is dit een succes geworden. Maar begin dit jaar kwam Socom 2 uit en die veroverde me hart. Ook de komst van GTA: San Andreas en Killzone hebben daar aan meegewerkt. Op PC-gebied stond ik stil dit jaar. De enige game die aan mijn collectie is toegevoegd is The Sims 2 en zo onder de indruk was ik helaas niet.

Top 3
Mij is gevraagd om een top 3 te maken voor dit jaar gebaseerd op mijn persoonlijke mening. Nou moet je als reviewer proberen altijd zo neutraal mogelijk te blijven zonder je mening met veel geweld ergens in proberen te rammen. Maar nu hoeft dat niet meer en mag ik vertellen welke drie games mij dit jaar hebben laten kwijlen.

Burnout 3 komt ook op deel drie bij mij. EA heeft met deze game een absolute topper in handen. De snelheid waarmee dit spel zich manifesteert is ongekend. Een mix van geweldige actie en snelheid. Ik kreeg kippenvel van het geluid dat door mijn surround set heen knalde. Het crashen van auto’s is zo mooi gedaan. Ik was al een fan van de game bij deel één. Deel twee liet me al kwijlen maar deel drie gooit er nog eens een schep bovenop.

<\/center>

Socom 2 (PS2)

Grafisch gezien is Socom 2 een geweldige grote grap als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Halo 2 of Half Life 2. Maar toch staat deze game op nummer twee! Is die gozer op zijn achterhoofd gevallen zul je nu denken, maar iedereen die deze game fanatiek online heeft gespeeld is het met me eens. Socom 2 had een 100% fun-gehalte. Ik heb meer dan 120 uur online gezeten met dit spel. De vele wars gespeeld samen met mijn clan en de avonden gewoon puur voor de lol. Zo zie je maar dat niet alleen grafix de sleutel tot succes is.

<\/center>

Zijn voorganger is al een legende onder de games. Maar met SA heeft Rockstar er wederom één neergezet. Dit spel alleen is een reden waarom mensen een PS2 in huis hebben. De geweldige gameplay en vrijheid om te doen wat je wilt in dit spel maken het een groot totaal waar wij gamers op wachten! Een game die tijd kost en moeite om uit te spelen. Ik heb SA nog niet op 100% uitgespeeld en stiekem hoop ik dat het niet lang meer duurt. Maar andere games zijn al in aantocht dus enige druk om het einde te halen voel ik wel. SA is de absolute nummer één voor mij persoonlijk dit jaar.

<\/center>

Teleurstelling
Helaas zijn die zoals elk jaar ook dit jaar weer aanwezig. Nintendo is in mijn ogen veel te kinderachtig bezig qua games op het moment en valt nog te veel terug op het nostalgische. Ook komt de licentie-oorlog mij de neus uit waardoor ik dit jaar PES4 niet op mijn PS2 online kan spelen. Deze zal helaas alleen voor de Xbox online te spelen zijn en puur uit principe weiger ik te betalen voor online gamen. Voor de rest vind ik 2004 een prima jaar en als de wijn uit dit jaar net zo goed is als de games, zal er over 20 jaar veel geld verdiend worden aan een Bordeaux 2004.