FOK!games kijkt terug op 2004

Ik word oud. Ik ben pas eenentwintig, maar ondertussen heb ik alle hoeken en gaten van de gameswereld gezien. RTS, FPS, RPG, platform, shooters, simgames, sportgames: het is me allemaal bekend. Er komen per jaar tientallen goede games uit. Met deze games hebben veel mensen plezier, maar de meeste zijn toch gebaseerd op een bestaand concept. Waar ik in 2004 naar uitkeek waren originele games met nieuwe gameplay. En oh boy, wat werd ik dit jaar verwend; ik heb zelden zo’n gamejaar gehad waarin zoveel vernieuwende fantastische games uit zijn gekomen! Niet alleen Ikaruga en Viewtiful Joe (zijn eerder uitgekomen, maar ik heb ze pas dit jaar gekocht), maar ook Wario Ware en Fire Emblem zijn fantastisch en origineel. Mijn gamecollectie is dan ook gestaag gegroeid en met de komende aanschaf van een Nintendo DS zie ik mijn collectie alleen nog maar meer groeien. Gelukkig ben ik nog steeds niet het plezier verloren in het spelen van originele games en ik denk dat ik dan ook tot ver na mijn pensioen in het wereldje blijf. Ik word dan wel oud, maar ik ben nooit te oud om te gamen!

Mijn top drie:


Een van de originele games waar ik het over had. Eerdere muziekgames die zijn uitgekomen heb ik nooit kunnen proberen omdat ze nooit op een console uitgekomen zijn die ik bezit. Donkey Konga werd dan ook mijn eerste echte muziekgame. Mijn scepsis was al weggenomen tijdens een previewdag in het begin van het jaar, maar de echte lol kwam pas toen ik eindelijk in mijn kamertje kon trommelen. Helaas is de houdbaarheid net wat te kort om hoger op de lijst te eindigen, maar de tijd die geboden wordt is wel quality time.
<\/center>


Ik had geen idee wat ik hiervan kon verwachten. Ik had het wel eens bij vrienden gezien en wat reviews gelezen, maar dit is een game die je moet ervaren. Pas nadat je iedere dag begint terug te komen om je dorpje te checken merk je hoe verslavend en leuk deze game is. Ik wilde hem eigenlijk halen voor de DS, maar via een ruil heb ik er nu al kennis mee gemaakt. Als ik mezelf goed genoeg ken blijf ik in ieder geval terugkomen in mijn dorpje totdat er een jaar verstreken is.
<\/center>


Nu spreek ik mezelf weer tegen; want op zich is deze game niet echt origineel, het is meer een samenraapsel van andere games. Maar het was alweer een tijdje geleden dat ik een echte console-RPG had gespeeld, dus hier zat ik wel op te wachten, zeker omdat ik een RPG-fan ben. En wat voor game is het! Dit is een game die me weer mee terugneemt naar de mistige herinneringen van Secret of Mana en Final Fantasy 7. Deze game heeft voor dit jaar mijn hart gestolen.
<\/center>

Teleurstelling van het jaar:
Square Enix. Deze developer heeft echt mijn vertrouwen verloren. Ze stonden vroeger garant voor kwaliteitsgames; vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld nog de topper Final Fantasy: Tactics Advance uitgebracht. Dit jaar zakte de kwaliteit van hun games echter dramatisch in. Ik heb het over de games Sword of Mana en Final Fantasy: Crystal Chronicles. Sword of Mana is een belediging voor de originele Mystic Quest en FF:CC wordt pas boeiend bij de eindbaas. Ik denk dat 75% van de gamers dan al afgehaakt is, omdat je geen idee hebt waar je nu in godsnaam mee bezig bent. Erg, erg jammer want vroeger hebben ze een hoop topgames uitgebracht. Ik hoop dan ook dat ze snel weer hun oude vorm hervinden.