FOK!games kijkt terug op 2004

Dag 2004. Hallo 2005.<\/center>

Het afgelopen jaar is een bizarre periode voor mij geweest. En dan heb ik het niet alleen over de massale hoop games die op mij, en jullie, is uitgestort in de laatste maanden van dit jaar, maar ook andere factoren. School, liefde, geld, alcohol, drugs, van Gogh, Irak, en noem maar op. Daar zal ik jullie echter niet mee vervelen, dus haal opgelucht adem!


PC
Laat ik beginnen met het wel en wee van mijn PC dit jaar en de games die daar een speciaal plekje hebben verdiend. Ik heb het geluk gehad dat mijn videokaart het begeven heeft. Een Geforce 4 MX 440, doorgebrand, en eindelijk een excuus om een nieuwe videokaart te kopen. Ik heb gekozen voor de Asus Radeon 9600XT en kon uiteindelijk op tijd meegenieten van nieuwe toppers. Half-Life 2 en Rome: Total War draaien soepel op mijn systeem en daardoor verdwenen mijn nachtmerries over Doom 3, draaiende op mijn oude Geforce. Brrr the horror!
Het afgelopen jaar heeft zoveel goede titels op de PC gekend, het is echt ongelofelijk. Je hebt het een nog niet gespeeld of het ander komt alweer in de schappen te liggen. Op die manier ben ik eerlijk gezegd ook aardig het overzicht kwijt geraakt. Wat was een half jaar terug ook weer hét spel? Toch zijn er titels die ik niet meer kan vergeten. Battlefield Vietnam bijvoorbeeld, met de geniale soundtrack. Unreal Tournament 2004! Ach ja, de herinneringen... En toen ineens de overload aan topgames of mogelijke toppers als Doom 3, Far Cry, Painkiller, Rome: Total War, Codename: Panzers, Pirates!, hoppa! Alsof ontwikkelaars denken dat ik daar maar even tijd voor heb. Niet dat alles zo geweldig was. Enkele games, met name The Sims 2, vielen me erg tegen. Of het overhypte Half-Life 2, dat niets meer dan een doodgewone shooter bleek met een indrukwekkende engine. En Evil Genius heeft me ook teleurgesteld, omdat het gewoon een slecht uitgewerkt spel is.

<\/center>
Top...<\/center>
<\/center>
Flop...<\/center>

GameCube
Mijn GameCube heeft in 2004 ook flink wat stroom gesnoept. Eindelijk een goede RPG voor de kubus: Tales of Symphonia. En daar ben ik nog niet eens klaar mee. De ideale partygame Wario Ware Inc. was, en is, ook nog steeds geweldig. En Metroid Prime 2: Echoes mag echt niet ontbreken in dit verslag.
Toch was niet alles koek en ei, want de potentiële topper Pikmin 2 viel me vies tegen. En het slechte aanbod van games tot aan de zomer was ook niet gezellig. Nu maar hopen dat Nintendo er van leert.


Goed...

Slecht...<\/center>

PlayStation 2, Xbox en GBA SP
En wat heb ik gemist dan? Een hoop, kan ik je zeggen. Ik vind het nog steeds jammer dat ik geen Xbox en PlayStation 2 bezit. Een hele hoop topgames zijn gewoon mijn neus voorbij gegaan! En hoewel sommige games uit dit lijstje multiplatform zijn zet ik ze er toch maar even bij. GTA: San Andreas, Halo 2, Fable, Prince of Persia, Call of Duty, Burnout 3, Splinter Cell: Pandora Tomorrow...en ga zo maar even door. De lijst is te lang...
En mijn GBA SP is ook stof aan het verzamelen. Dat heeft niet gelegen aan de kwaliteit van de games, maar aan mijn budget. Huilend zag ik aan hoe toppers als Mario and Luigi, Sword of Mana, Lufia, GTA in de schappen bleven liggen en niet bij mij thuis. Ik mag ze wel aanraken in de winkel, dat verzacht de pijn.

Top 3 van 2004

Een top 3 is vaak gebaseerd op de games die het laatste half jaar zijn uitgekomen. Het eerste half jaar wordt daarbij vergeten. En ook ik zal last hebben van dat syndroom. Mijn top 3, kort en krachtig:

Wario Ware

De ultieme partygame! Klaar. Ik heb nog nooit zoveel lol gehad met een game als deze, een krat bier en een paar vrienden. Makkelijk op te pikken door de simpele besturing, maar laat je niet misleiden; het spel kan heel pittig worden. Hilariteit ten top en dat voor een zacht prijsje. Nu nog een onlineversie.

<\/center>

Far Cry

Geen gewone shooter, maar eentje waarbij je zelf je route bepaalt. Het blijft leuk om nieuwe manieren te zoeken om een level verder te komen. Tel daarbij op dat het spel er enorm goed uitziet en een heel eigen, unieke sfeer creeërt. En had ik de gebruikersvriendelijke map-editor al genoemd? Far Cry verslaat hierdoor het volledig gescripte Half-Life 2 en het te zwaar-om-te-draaien-op-mijn-PC Doom 3.

<\/center>

Rome: Total War

Roma victor 2004! Als er een spel dit jaar de felbegeerde GOTY award verdient, dan is het Rome: Total War wel. Bijna een perfecte mix tussen Realtime- en Turnbased Strategy. Een geniale soundtrack die je kippenvel bezorgt op het slagveld. Legers van duizenden soldaten die elkaar koelbloedig te lijf gaan in een prachtige 3D engine. Een game waarin tactiek loont en geklooi met je troepen bestraft wordt. En je leert ook nog een klein beetje over vroeger. Nou, wat wil je nog meer?

<\/center>

Steeven