FOK!games kijkt terug op 2004

2004... gaming is my occupation

Ik geloof dat het ergens in de zomervakantie was dat ik solliciteerde voor een nieuwe website van FOK! die puur op games gericht zou zijn. Het leek me wel leuk om stukjes te schrijven over spellen en het web een beetje af te struinen naar nieuws.
Wonder boven wonder kwam ik door de sollicitatie heen en werd ik aangenomen.

1 September ging de site online en mijn werk kon beginnen. Met al dat gezoek en getyp en gelees en dergelijke ben ik toch wel een vrij groot deel van m\\\'n tijd kwijt geweest aan games. En dan heb ik het nog niet eens over het spelen! Het gevolg van dat je zoveel tijd steekt in zaken OVER games in plaats van in games zelf, is dat je steeds nieuwsgieriger wordt en steeds meer wilt spelen. Je raakt erg up-to-date over wat zich afspeelt in het wereldje en weet dus precies welke games wel en welke games niet aan jou besteed zijn. Tenminste, dat was bij mij het geval.

Ik ben dus vanaf september zeker twee of drie keer zoveel gaan gamen als voorheen. Heb zelfs onlangs een nieuwe pc aangeschaft omdat het altijd beter kan en je moet met je tijd meegaan. Ondertussen bleef de site groeien en op game-gebied stond ons heel wat te wachten. Ik heb voor games.fok ook al erg leuke dingen mogen doen. Zo kreeg ik de kans om een dagje mee te doen aan een LAN-party in het Hilton hotel en mocht ik namens FOK! naar de HCC en de bijbehorende GameXpo.

Toen het einde van het jaar begon te naderen, werd aan ieder crewlid gevraagd om een top-3 te maken van diens persoonlijke favorieten van afgelopen jaar. En ik kan vertellen dat dat niet echt meeviel, maar het resultaat was als volgt.

Tony Hawk\\\'s Underground 2 (PS2)

Op drie komt bij mij Tony Hawk\\\'s Underground 2. Ik ben zelf jaren fanatiek skateboarder geweest. Doe het nu nog steeds wel maar minder. Wat ik geweldig vind aan de Tony Hawk-serie is dat ze voor ieder deel weer nieuwe elementen weten te verzinnen die het spel iedere keer weer origineel weten te maken.
Het is een zeer verslavende game, zeker voor een skateboarder. Je kunt eindeloos rondrijden, beetje over hekjes kickflippen, hier en daar wat opdrachten uitvoeren, eventjes een McTwist in de vert maken en dit alles met een immer goede soundtrack. Er zijn tegenwoordig zoveel spellen die je in een dag of drie à vier dagen hebt uitgespeeld, maar dat is hierbij absoluut niet het geval.

<\/center>

De tweede plek is voor Call of Duty: United Offensive. Ik ben een zeer groot liefhebber van het oorlogs-FPS-genre en CoD:UO was voor mij gewoon hét spel waar ik mijn lol in opkon. Het klinkt misschien hard, maar ik vind het echt heerlijk om met een dik Thompson geweer om een hoekje te springen en gewoon massaal nazi\\\'s neer te maaien. Het was dan ook niet ongebruikelijk dat ik dit tot een uurtje of 4 \\\'s nachts volhield. Het spel heeft zeer goede graphics en komt erg realistisch over. Maar daar houdt het nog niet op, want ook de multiplayer is heerlijk. Zeker op een LAN-party is het erg leuk om je buurman op het scherm in een SS-kostuum te zien en daar er dan mee af te rekenen.
Wat ik er nog wel even aan toe moet voegen is dat ik op het moment van schrijven nog maar net begonnen ben aan Medal of Honor: Pacific Assault, dus misschien belooft dit nog wel meer.

<\/center>

De 1ste plaats gaat bij mij naar Half-Life 2. Ik moet bekennen dat ik een redelijke Half-Life-n00b ben en heb het vorige deel niet meer dan vluchtig een beetje gespeeld, maar ik besloot mij bij deze maar eens volledig op het langverwachte tweede deel te storten. Met de nieuwe Source-engine heeft Valve hiermee absoluut de beste FPS van het jaar gemaakt. Niet alleen de graphics zijn zo goed dat sommige mensen er kotsneigingen van krijgen, ook de AI stelt een voorbeeld van hoe games er het komende jaar uit moeten gaan zien. Gecombineerd met de ijzersterke spanning, de lange levensduur en zeer goed geluid is dit voor mij de onbetwiste numero uno.

<\/center>

Helaas was het niet allemaal rozengeur en maneschijn en waren er ook games die hun verwachtingen niet waar konden maken. Een goed voorbeeld hiervan is Doom 3. Ik denk dat de meeste mensen wel wat meer hadden verwacht dan donkere gangen en een weinig origineel verhaal. Verder viel mij op de PlayStation Resident Evil: Outbreak nogal tegen en had ik meer verwacht van Shellshock Nam \\\'67. Natuurlijk waren er nog wel meer tegenvallers maar jullie zitten ook niet te wachten op een lijst van spellen die mij tegenvielen. Desalniettemin denk ik dat we terug kunnen kijken op een uiterst geslaagd game-jaar .