Een PC voor ¤70, Wintel XC-W8 Pro

4. Software & prestaties

Software:

Wintel mini PC boot

Over de software valt weinig te vertellen. Het boxje komt met een Windows 10 home licentie. Als we het boxje opstarten dan zien we dat verder weinig op de pc aanwezig is; waar eerdere boxjes nog met een office 365 licentie kwamen is deze nu niet meer aanwezig (naar verluidt omdat deze office licentie alleen voor tablets was bedoeld). Van Word en Excel zijn de mobiele versies geïnstalleerd.

 Wintel mini PC opslag

Van de 32GB opslag is nog 18GB vrij. 18GB is voldoende voor een enkel programma maar opletten bij het installeren moet je wel. Regelmatig je prullenbak legen en Windows bestanden weggooien is dus nodig. Voor simpel textverwerken of internetten is de hoeveelheid opslag wel voldoende. 

Daarnaast kan je het geheugen uitbreiden met een microSD, door deze te koppelen als schijf kan je dit geheugen als installatieschijf gebruiken maar ideaal is het niet. 

Zoals te verwachten zijn de prestaties van de chipset in benchmarks laag: 

Wintel mini PC Cinebench R15 CPU

Wintel mini PC Cinebench R15 OpenGL

 

Op het gebied van bedraad netwerk heb ik niets te klagen, via ethernet gaat het afspelen van grotere bestanden met een hogere bitrate zonder bufferen. De WiFi is mede door de kleine WiFi-antenne niet om over naar huis te schrijven op een paar meter van de router gaat het nog met een redelijke snelheid. Maar het boxje maakt op de tweede locatie waar ik telefoons en tablets test al geen contact meer. High bitrate materiaal afspelen via WiFi kan je gewoonweg vergeten. 

Op het gebied van video zijn de resultaten wisselend:

  • Elysium 2013 2160p – 1 Minute Sample Footage (bron) - Speelt niet goed af (software decoding?)
  • Chimei inn full 4K Footage (bron) - Speelt goed af
  • Honey Bees 96fps In 4K (bron) - Speelt goed af
  • BR rip, diverse downloads - Werken goed

Ook video via de browser werkt goed. Youtube en Netflix doen het beiden zonder problemen op HD resoluties.