Een PC voor ¤70, Wintel XC-W8 Pro

3. Teardown & verbruik

 Teardown:

Als we de onderkant van het kastje verwijderen dan vinden we het PCB. Aan de onderkant van het PCB vinden we geen aansluitingen maar wel een chip (waarschijnlijk opslag). Na het verwijderen van de vier schroefjes kan je het PCB uit de behuizing tillen. 

Wintel mini PC Teardown onderkant

 Wintel mini PC Teardown achterkantWintel mini PC Teardown linksWintel mini PC Teardown zijkantWintel mini PC Teardown poortWintel mini PC Teardown WIFI

Als we het PCB bekijken zie je het passieve koelblok dat de processor moet koelen. Ook bevat het PCB twee ongebruikte aansluitingen, waar deze voor dienen is onbekend. 

Daarnaast vinden we een CRT batterij en een simpele WiFi / Bluetooth antenne. Als we naar de bovenkant van de behuizing kijken dan vinden we nog een koelblok, dit zit met een (erg) klein stukje warmtegeleidende tape verbonden, ik denk dat door een beetje extra tape de koeling nog wat beter kan worden. 

Wintel mini PC Teardown bovenkant

Energieverbruik:

Het energieverbruik van de processor is laag, dit komt doordat deze bedoeld is voor gebruik in tablets.  Het verbruik hebben we op 3 momenten gemeten, tijdens het opstarten, idle en tijdens benchmarks. Hieruit komen de volgende waarden naar boven:

Verbruik tijdens:

Opstarten: max 7W, gemiddeld 5W

Idle: Max 5W, gemiddeld 4.5W

Full load: max 7W, gemiddeld 6W