DVD: Engineering an Empire

History Channel heeft Engineering an Empire uitgebracht. Een dvd die je door de historie meeneemt en alle grote en belangrijke bouwwerken en oorlogen de revue laat passeren. Resultaat is een serie waar veel tijd in is gestoken en waarvan het resultaat er zeer zeker mag wezen.

Historicus Peter Weller is degene die korte introducties geeft en ook de verteller is tijdens het laten zien van de beelden. De serie die op History Channel te zien was is in 6 verschillende dvd's ondergebracht en kent 14 onderwerpen. De serie start 5.000 jaar geleden waar de Egyptenaren gebouwen bouwde waar menig architect uit deze eeuw jaloers op zou zijn. Verder komen onder andere de Russen aan bod, wordt er veel aandacht besteed aan de Chinezen en bijvoorbeeld de Chinese muur en is er informatie over het Byzantijnse Rijk en de Maya's.

De volken die er voor mij echt uitspringen zijn de Chinezen en de Grieken. China is zo gigantisch groot en dan de manier waarop de Great Wall is gebouwd is echt ongeëvenaard. Ook het feit dat China al zo lang bestaat en nooit echt in grote problemen is gekomen wat betreft het verdedigen is toch wel bijzonder.

Over de Grieken is eigenlijk al veel bekend. Toch hebben ze bij deze dvd nog flink wat, voor mij, onbekend materiaal weten te vinden. Zo laat de dvd een verhaal zien over een Griekse stad in waternood. Tussen de stad en een waterbron bevond zich een grote berg. In principe onmogelijk om daar over, langs of door te gaan. Een bouwkundige besloot toen door middel van driehoeken een perfect rechte tunnel dwars door de berg te graven. Achteraf gezien klopte het tot op de millimeter nauwkeurig. Dit soort verhalen zorgen ervoor dat het echt een goede serie is om te kijken.

Ook het gebruik van technische en grafische hulpmiddelen is goed in deze serie. Er worden met behulp van computerbeelden situaties nagebootst en er worden close-ups getoond van dingen die we anders nooit zouden zien, zoals bijvoorbeeld gebouwen en wapens. Het wordt dus zodanig gereconstrueerd dat het voor de leek duidelijk is hoe alles in elkaar stak.

Al met al is dit een zeer boeiende serie. De serie was vanaf 2005 tot en met 2007 te zien op History Channel en is nu in een dvd-box te verkrijgen. Het is echt een aanrader als je hier ook maar een beetje geïnteresseerd in bent, aangezien het echt goede kwaliteit geschiedenislessen zijn.