Top Spin 4

Top Spin Header
Gespeeld op Xbox 360, beschikbaar voor PS3 (+Move) en de Wii. Xbox 360- en PS3-versie ondersteunen 3D.

Met Top Spin 4 op de deurmat is het weer eens tijd om het racket uit de kast te halen en een balletje te gaan slaan. Ondanks dat ik zelf geen tennis speel heeft Top Spin 4 een zeer goede indruk achtergelaten op mij.

Top Spin 4 draait om carrière maken in de professionele tenniswereld, maar om daar te komen begin ik eerst maar eens aan de tutorial. Deze zit goed in elkaar voor de onbekende spelers van de Top Spin-serie. De uitleg is kort, krachtig en duidelijk. Je krijgt eerst een tekstuele uitleg wat de bedoeling is en daarna moet je een opdracht voltooien om verder te komen. Binnen de kortste keren sla je met gemak alle ballen het hele veld over. Voor spelers bekend met de serie is het handig om de tutorial ook eventjes door te nemen, omdat de besturing iets is veranderd sinds het vorige deel.

Er zijn nu vier soorten slagen die je kan uitvoeren en die zijn elk gekoppeld aan één van de drukknopjes op de controller. Om de kracht van een slag te bepalen moet je de knop langer ingedrukt houden waardoor een metertje zal vollopen. Door op het juiste moment te slaan zal de bal beter naar de locatie gaan waar je hem wil hebben. Hoe harder je de bal slaat, hoe groter de kans dat je uit slaat. Sla je hard en raak je de bal op het juiste moment dan is er een grote kans dat de tegenstander hem niet kan halen. Sla je zacht en gecontroleerd, dan zal de tegenstander meer tijd hebben om naar de bal te rennen maar je kan wel beter bepalen waar je de bal plaatst. Op deze manier ontstaat er een tactisch potje tennis door verschillende slagen af te wisselen met kracht.

Ballen

Om te weten hoe hard je slaat of dat je de bal op tijd slaat zijn er enkele visuele hulpmiddelen beschikbaar. Om de kracht te bepalen zie je een metertje dat oplaadt en de kracht bepaald, om te zien of je op tijd slaat zie je naast je slag staan of je te vroeg, te laat of op tijd was. Een slag te laat of te vroeg maken kan ervoor zorgen dat de bal terecht komt waar je hem net niet wil hebben. Gelukkig zal de bal niet zo heel vaak uit gaan als je niet de juiste timing hebt. Onder de speler zelf zal je een vermoeidheidsbalkje zien met je uithoudingsvermogen. Moet je veel rondrennen of sla je veel harde slagen dan kost je dit energie en zal je speler langzamer gaan lopen en meer fouten gaan maken. Jouw tegenstander ervaart hetzelfde en door hem alle kanten op te laten rennen zal hij ook vermoeid raken en fouten gaan maken.

My First Coach
De hoofdmode van het spel draait om jouw eigen gecreëerde personage die net om de hoek komt kijken in de professionele tenniswereld. Je kunt je personage volledig aanpassen naar jouw wensen, inclusief de gezichtscontouren. Je hebt een hoop kleding beschikbaar om uit te kiezen en daarnaast kan je jouw personage ook nog eens een tatoeage geven als je dit wil. Wees niet ongerust, want de meeste dingen kan je tijdens het spelen weer weghalen en veranderen naar hartenlust, zelfs tatoeages.

In jouw carrière zal je een tijdschema hebben waarbij je elke maand iets kan doen. Elke maand zal je een oefenwedstrijd spelen of naar een speciaal evenement gaan. Helaas zijn de speciale evenementen niet zo heel speciaal, want als het geen tenniswedstrijd is krijg je alleen een berichtje wat je door het evenement krijgt. In die maand is er ook een toernooi te spelen en hoewel je in het begin nog geen toegang hebt tot alle toernooien kan je deze vanzelf vrijspelen zodra je in de ranglijsten stijgt.

Bij het spelen van oefenwedstrijden, speciale evenementen en toernooien krijg je Experience Points voor je personage. Met genoeg XP kan je jouw personage een level omhoog brengen en enkele statistieken zoals kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en meer aanpassen. Naast XP krijg je ook fans en zodra je bepaalde doelen hebt behaald zal je een klasse stijgen totdat je de nummer één ranking hebt. Deze doelen zijn bijvoorbeeld het hebben van vijfduizend fans, twee kleine toernooien winnen en vijf coaches vrijspelen.

Gele bal

Coaches krijg je als je levels omhoog gaat, deze coaches geven je een bonus op verschillende manieren. Hierdoor is de coach een aanvulling op jouw personage. Zo geeft één coach je bijvoorbeeld een bonus op je XP en de ander een bonus op je backhandslagen. Je kan van coach wisselen tussen toernooien en oefenwedstrijden door dus voor elke situatie heb je wel een coach.

Door de vele wedstrijden die je speelt in je carrière is het erg fijn dat het spel veertig verschillende tennisbanen heeft. Er zitten een aantal erg mooie exclusieve tennisbanen in het spel, zoals eentje waar je in een toren die in Dubai staat speelt. Maar ook het spelen in één van de grote stadiums is erg leuk. Het publiek van het spel is leuk gedaan, bij een officiële wedstrijd is iedereen stil totdat er een spannende volley gaande is, dan gaat het publiek mee juichen en klappen bij elke slag. Je wordt dan echt het spel in gezogen en je zit zelf ook op het puntje van je stoel. Tijdens oefenwedstrijden is het publiek wat onrustiger en informeler, je hebt er zeker geen last van en het draagt goed mee aan de sfeer.

Wekelijkse kampioenschappen
Naast de carrièremode is er op lokaal niveau ook nog de mode King of the court. Hierin zal je een kort toernooi spelen om te bepalen wie er de ultieme kampioen is. Dit is mogelijk met drie vrienden te spelen maar niet tegelijkertijd. Je zal elke keer één tegen één spelen en dan wisselen van personages als iemand anders aan de beurt is.

Naast de carrièremode is de World Tour-mode een echte uitblinker in het spel. In deze online mode kan je alleen met een zelfgemaakt personage meedoen. Elke week op maandag om 00:00 zal er een nieuw toernooi beginnen die een week zal duren tot zondag. In zo'n week heb je de mogelijkheid om mee te doen aan zeven verschillende toernooien. In elk toernooi verdien je punten en aan het einde van de week, op zondag, wordt er een kampioen van de week uitgezocht. Op maandag begint alles weer opnieuw en kan je opnieuw meedoen aan de wedstrijden.

Geen bal

Naast de toernooien is het ook mogelijk om tussendoor potjes te spelen met andere spelers in de World Tour-mode. In elke wedstrijd die je online speelt is ook XP te verdienen. Hierdoor kan je goed jouw personage afwisselen tussen online toernooien en de gewone toernooien van de carrièremodus.

Conclusie
Top Spin 4 is een toegankelijke game waarin het creëren van je personage en een carrière centraal staat. Beide zijn goed uitgewerkt maar een minpunt is toch wel dat de speciale evenementen niets meer dan een tekstbericht zijn. Het spel ziet er visueel erg goed uit en de besturing is zeer toegankelijk maar biedt ook nog genoeg diepgang om het niet te makkelijk te maken. Alhoewel ik geen echte tennisfan ben zal ik deze game de komende tijd toch nog doorblijven spelen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Toegankelijk - Speciale evenementen
8
+ Personage creëren  
+ carrièremode