PSPgo

Vanaf deze maand is er een nieuwe PSP beschikbaar in de winkels. Na de PSP, de PSP Lite en de PSP-3000 is er nu de PSPgo. Is het nieuwe design van de PSPgo genoeg om de prijs te verantwoorden of biedt hij meer dan alleen een nieuwe look?

De PSP Go is de vierde versie van de PSP maar is eigenlijk de eerste die echt iets nieuws doet. De Lite en de 3000 waren allemaal lichter en zuiniger maar qua design en doelgroep niet anders. Het design van de PSPgo is een stuk beter ten opzichte van de vorige versies. De naam zegt het eigenlijk al een beetje: hij is makkelijker mee te nemen. De toetsen zijn vanachter het scherm tevoorschijn te sliden en dit zorgt ervoor dat het hele apparaat een stuk compacter is. De PSPgo is een stuk kleiner, dunner en een stuk lichter en hiermee is het mogelijk om hem, net als een telefoon, makkelijk in je zak te stoppen zodat je hem altijd bij je kunt dragen. Het scherm is ongeveer een centimeter kleiner dan zijn voorganger maar kan nog wel dezelfde resolutie weergeven. Een verbetering van het scherm ten opzichte van de andere PSP\'s is de helderheid. Alles ziet er net wat scherper en helderder uit. Ook heb ik een kleine test gedaan met de laadtijden van het apparaat waarbij de digitale versie van Gran Turismo op de PSPgo het opnam tegen de versie op de UMD op een normale PSP. De PSPgo won deze met grote voorsprong. Van het begin van het laden tot het eerste menu (met filmpje) was op de PSPgo zo’n 40 seconden sneller.



De PSPgo tegen de PSP-1000

De PSPgo is een stuk kleiner en dit heeft allemaal z’n invloed op de lay-out van de knoppen. De meeste knoppen zitten na het uitklappen onder het scherm wat er voor zorgt dat de knoppen op de goede plek zitten voor je duimen. Toch zitten ze redelijk dicht bij elkaar en mensen met erg grote handen zullen hier last van kunnen krijgen (al heb ik hier zelf geen last van gehad). De triggers, die door het uitklappen achter het scherm vallen, zijn goed te bereiken maar zitten een stuk losser dan bij de vorige versies. Dit zorgt ervoor dat je hem minder hard hoeft in te drukken maar zorgt er ook voor dat het een beetje goedkoop aanvoelt. Omdat de knoppen onder het scherm moeten sliden zijn de knoppen van het d-pad en de face-buttons iets minder hoog maar dit is juist een verbetering ten opzichte van de andere PSP’s omdat ze een stuk steviger aanvoelen. Een groot nadeel aan het nieuwe design is de analoge stick. Deze zit net iets te ver naar het midden van het apparaat waardoor je er soms net niet goed bij kan. Daarnaast is hij kleiner en minder hoog wat de precisie niet ten goede komt omdat een kleine beweging grotere gevolgen heeft. De knoppen voor het volume, de helderheid en het geluid zijn verplaatst naar naast de triggers wat naar mijn mening een logische keuze is.