UEFA Euro 2008

Het einde van het seizoen is in zicht en het is een even jaartal dus elke vent in Nederland maakt zich momenteel op voor het grootse voetbalfeest dat elke twee jaar vrouwen tot wanhoop drijft; het is tijd voor een landentoernooi. Dit jaar is het de beurt aan het Europees Kampioenschap en zoals het Electronic Arts betaamt sieren zij ook dit toernooi met een voetbalgame.

Zodra je de game hebt opgestart moet je kiezen voor welk land je wilt uitkomen. Dit heeft verder geen invloed op de rest van het spel, maar alleen in de online rankings van Battle of the Nations. Elke keer dat je een wedstrijd speelt worden je prestaties namelijk meegenomen in het gemiddelde voor het land dat jij vertegenwoordigt, vergelijkbaar met de FIFA-wereldranglijst. Dit lijkt op het eerste oog een leuke maar nutteloze feature, maar het voelt erg goed aan om te zien dat Nederland bijvoorbeeld vierde staat, terwijl Duitsland met een zevende plaats genoegen moet nemen en de Faroër Eilanden en Wales voor zich moet dulden. Bovendien hoef je niets extra\'s te doen om deze rankings te beïnvloeden of op te vragen, dus het is een leuke feature die bij sommige mensen net even wat meer aansporing tot spelen zal veroorzaken dan andere spelmodi. Bovendien maakt het niet uit of je met Frankrijk, Duitsland of Nederland speelt, als je aan het begin hebt gekozen voor Nederland, zullen je punten meetellen voor Nederland. Als je echter een relatief zwak team als België neemt en daarmee een sterk land als Frankrijk weet te verslaan, krijg je daarvoor meer punten dan wanneer je bijvoorbeeld met Duitsland weet te winnen van Liechtenstein.
Aan het einde van elke dag krijgen de negen beste landen punten toebedeeld die weer meetellen in de eindscore. Deze eindscore bepaalt welk land tot UEFA Euro 2008 kampioen uitgeroepen zal worden.

Er is in UEFA Euro 2008 geen gebrek aan spelmodi. Je kunt kiezen voor een vriendschappelijk potje, een compleet toernooi inclusief kwalificatieronde, alleen het eindtoernooi, scenario-uitdagingen, een online vriendschappelijke pot of een online toernooi. De echte voetballiefhebber zou natuurlijk het liefst zijn eigen naam achter op een shirt zien staan en dat is mogelijk in de modus Captain Your Country. In deze modus maak je een eigen speler aan, waarbij je vrijwel alle fysieke eigenschappen van die speler kan bewerken. Eenmaal tevreden met je speler mag je je gaan bewijzen in het juniorenteam van het land van je keuze. Als je goed genoeg presteert wordt je uitgenodigd voor het eerste elftal, waar je goed moet blijven presteren om er in te blijven. Presteer je ondermaats, dan wordt je teruggezet naar het juniorenteam. Hoe beter je speelt, hoe meer skillpoints je verzamelt, die je na de wedstrijd kan gebruiken om je personage beter te laten worden in de verschillende facetten van het voetbalspel. Dit gebeurt via een soort RPG-systeem, waarbij elke skill steeds duurder wordt om op te waarderen naarmate je er meer punten in steekt.
Het gevoel van Captain Your Country is fantastisch. Je bestuurt alleen jouw speler, wat de game direct een stuk persoonlijker maakt. Bovendien is het gevoel van euforie vele malen groter als je een doelpunt maakt met je eigen speler dan met Luca Toni, Zlatan Ibrahimovic of Peter Crouch.
De online-modus van de game is goed uitgewerkt. De matchmaking software die er voor zorgt dat je tegen iemand komt te spelen van ongeveer jouw niveau werkt bijzonder goed, wat niet alleen bijdraagt aan een hoger speelplezier, maar ook aan de verbeteringen in je spel. De game heeft nergens last van lag, waardoor je nooit een wedstrijd zult verliezen omdat de verbinding haperde.
Als je echt een uitdaging zoekt, kun je de scenario\'s gaan spelen. Hierin krijg je midden in de wedstrijd de controle over een team en moet je bepaalde doelstellingen halen. Zo moet je bijvoorbeeld een 2-0 achterstand in 20 minuten ombuigen in een gelijkspel, maar krijg je bonuspunten als je er zelfs een overwinning uit weet te slepen. Deze scenario\'s zijn erg leuk om te spelen en voor zover ik kon nagaan ook gebaseerd op echte wedstrijden uit de Euro 2008 kwalificatiewedstrijden.

De gameplay van de game is uitstekend te noemen. De controle over je speler is fantastisch en ook de balbeheersing is zeer goed uitgewerkt. Aspecten als favoriete voet, balans, druk van tegenstanders en je positie ten opzichte van de bal hebben allemaal invloed op hoe precies je pass of schot is. Voeg daar aan toe dat de animaties niet alleen natuurgetrouw zijn, maar ook nog eens soepel in elkaar over lopen en je hebt soms het idee dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken.

Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de graphics in de game. De spelers lijken niet alleen op hun real-life tegenhangers, ze bewegen ook nog eens als de echte spelers. De typische manier van lopen van Crouch, de arrogante houding van Ibrahimovic en de opgetrokken schouders van Materazzi als hij weer eens iemand een doodschop heeft verkocht en doet alsof hij van niets weet; het zit er allemaal in. Reken echter niet op de opgestoken vuist van Ruud van Nistelrooij, een radslag van Ryan Babel of een typische rush van Arjen Robben langs de flank; het Nederlands Elftal is nergens in deze game te bekennen. Natuurlijk is Nederland wel vertegenwoordigd in de game, maar dan door grote onbekende namen als Googstra, Van Notenboom en Zeeberg. Het is erg jammer dat elk land vertegenwoordigd wordt door de echte spelers in deze game, behalve Nederland.
Behalve het gebrek aan Nederlandse spelers is er nog een minpuntje op grafisch vlak in de game, een minpunt die bijna standaard lijkt te zijn bij EA voetbalspellen; het publiek is lelijk. In sommige delen van het stadion is het publiek twee-dimensionaal en in sommige delen zit drie-dimensionaal publiek, maar dan wel van een kwaliteit die je zou verwachten van de Nintendo 64.
Verder is de game grafisch prima in orde; de velden zien er natuurlijk uit, shirts en haren worden zichtbaar nat als er in de regen gespeeld wordt en de diverse animaties zijn zoals gezegd een genot om te aanschouwen.

Het geluid in UEFA Euro 2008 is erg sterk, het commentaar is Brits en van enorm hoog niveau. Je hebt nergens het idee dat de afgespeelde audio-bestanden niet op hun plaats zijn, door bijvoorbeeld heel enthousiast \"ANELKA!\" te schreeuwen als hij de bal vanuit z\'n eigen strafschopgebied naar Ribéry passt. In plaats daarvan hoor je \"Anelka, beautiful passing there.\", maar als Anelka in de laatste minuut van de finale de 1-0 voor Frankrijk op het scorebord zet, wordt er wel met veel enthousiasme \"Anelka! What an amazing goal and probably the most impotant one in his career!\" geroepen.
Naast het commentaar hoor je tijdens de wedstrijd ook het publiek schreeuwen in de taal van het land dat ze aanmoedigen. Speel je bijvoorbeeld als Nederland, dan zul je regelmatig \"Speel dan naar de vleugel!\" en \"Pak hem aan, pak hem aan, PAK HEM AAN!\" horen. Hierdoor wordt het hierboven al genoemde gevoel dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken alleen maar versterkt.

De scheidsrechter in UEFA Euro 2008 is ook erg sterk. De voordeelregel wordt vaak op de juiste manier toegepast en als er geen voordeel blijkt te zijn, wordt er alsnog gefloten voor de overtreding. Bovendien is de buitenspelregel dat alleen de speler die in de baan van de pass of schot loopt buitenspel kan staan goed ingevoerd in de game. Ook het voordeel trekken uit een buitenspelpositie door niet in de baan van het schot te staan, maar wel een door de keeper gepareerd schot alsnog in te schieten, wordt in UEFA Euro 2008 afgestraft.