Forza Motorsport 2

De career-mode is de mode waar eigenlijk alles om draait en net als in veel race-games begin je rustig aan. In het begin moet je een thuisbasis kiezen (Europa, Azië of Amerika) en aan de hand daarvan krijg je de eerste auto tot je beschikking. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om die auto gelijk te pimpen, maar je kunt ook gewoon gaan racen. De auto die je hebt heeft een prestatie-waarde en aan de hand daarvan krijg je een plaats op de starting-grid. Het is daarna de bedoeling dat je zover mogelijk vooraan eindigt en als winnaar over de streep komt.

Dit gaat natuurlijk niet zomaar en de AI zal flinke weerstand bieden. Hoe makkelijk je eerste kunt worden hangt van een aantal factoren af. Het is mogelijk om alle hulpmiddelen aan te zetten en de AI op makkelijk. Dit zorgt ervoor dat de AI veel langzamer is en je dus makkelijk alles kunt winnen, zeker met alle hulpmiddelen aan. Je kunt het jezelf ook heel moeilijk maken en dan zit er echt een grote uitdaging in om eerste te worden en krijg je ook meer geld als je de race uit rijdt. Een andere factor is de auto zelf. In sommige events kun je de auto zover upgraden als je wil en kun je met twee vingers in je neus winnen. Om het jezelf niet heel makkelijk te maken is het dus verstandig om te kijken naar de auto\\\'s te kijken die meedoen aan die wedstrijd en een ongeveer gelijkwaardige auto kiezen.

<\/center>

Verschillende races

De career-mode is opgedeeld in een flink aantal races en elke race heeft zo zijn restricties. Sommige races kun je pas doen als je level 40 hebt gehaald en voor de meeste races heb je een bepaalde auto nodig. Er zijn bijvoorbeeld races voor American Muscle Cars, Europese auto\\\'s, auto\\\'s met de motor in het midden, enz. Je kunt heel makkelijk zien wat de restrictie is en als je een goede auto in de garage hebt staan kun je die vervolgens makkelijk selecteren. Heb je geen goede auto dan zul je die moeten kopen, maar dan moet je wel de restricties goed onthouden. Het was makkelijker geweest als je een lijstje had gekregen met geschikte auto\\\'s.

De races worden steeds uitdagender en het wordt ook steeds moeilijker zover dat mogelijk is. De races duren steeds langer en elk foutje wordt dus gelijk afgestraft. Op het einde heb je lange afstandraces waarbij je ook een pitstop-strategie moet gaan bepalen en deze races duren 30-40 rondjes afhankelijk van het circuit. Als je de gehele career-mode wil afronden dan ben je wel een flink aantal uurtjes bezig. Tenzij je natuurlijk alles op makkelijk zet en steeds de beste auto zover mogelijk een upgrade geeft. Hierdoor win je natuurlijk wel overal goud, maar leuk is het niet. Voor de echt luie mensen is het ook mogelijk om een coureur in te huren die de races voor je rijdt, maar dit kost je wel geld en is natuurlijk niet echt de bedoeling van een racegame.

<\/center>

De tegenstanders doen hun best

Iets anders wat de game heel erg leuk maakt is de fantastische AI. Zelden heb ik in een race-game zulke goede AI meegemaakt en ook vaak genoeg supermooie gevechten gehad met de tegenstanders. Hele rondes zij aan zij door de bochten zonder dat je er af wordt getikt door een AI die perse zijn lijn wil houden. Uitrem-acties bij, en door, de AI werken zoals in echte auto-races en je hebt echt het gevoel alsof je tegen menselijke tegenstanders aan het racen bent. De AI geeft je de ruimte als je het verdient, maar geeft je geen ruimte als je zelf roekeloos bezig bent.

Een race-game zonder circuits is als een feestje zonder bier en het is jammer dat Forza 2 hier toch een beetje de plank mis slaat. Er zitten een twaaltal omgevingen in het spel, waarvan er ongeveer 70 verschillende ciruits gemaakt kunnen worden. Veel van die omgevingen komen gewoon uit Forza 1 en slechts een paar omgevingen zijn echt nieuw zoals Suzuka, Mugello, Sebring en de testrack. Hierdoor rij je heel vaak op dezelfde circuits, maar neem je opeens een afslag eerder of later. In heel veel wedstrijden rij je ook gewoon op dezelfde circuits wat natuurlijk erg jammer is. Aan de andere kant kun je wel sneller wennen aan alle circuits, maar dat kan nooit de bedoeling zijn. Hetzelfde geldt voor de auto\\\'s; er zijn wel een aantal nieuwe auto\\\'s maar dat zijn er niet heel veel.