NFL Street 3

Elke speler die in de American football competitie van de VS, de NFL, meedoet is op exact dezelfde plaats begonnen: de straat. Waar regels praktisch niet gelden, en je van alles gebruik kan en mag maken om dat magistrale woord te roepen: TOUCHDOWN!
NFL Street 3 is net als zijn voorgangers en soortgenoten in andere sporten een game die vooral gericht is op zowel de stijl als de score zelf. De eerste twee delen konden mij niet lang bekoren, in deze review kun je lezen of deel drie mijn hart heeft kunnen pakken.

De straat
Welkom op straat. Hier gebeurt het. Je reputatie als footballspeler wordt hier definitief gevestigd of gebroken. Je kiest bij aanvang een logo, kleuren en een naam voor je team. Vervolgens bepaal je waar de kracht van je team komt te liggen. Er zijn vijf specialiteiten: all-round, run offence, pass offence, run defence en pass defence. All-round betekent dat je niet echt een specialiteit hebt.
Run specialiteiten betekent dat je je vooral contentreert op scoren van punten door te rennen (offence) of het stoppen danwel semi-begraven van de tegenstander als die rent (defence).
Pass betekent dat je sterke passing quarterback in huis hebt en een wide receiver die een bal een beetje behoorlijk kan vangen (offence) of een verdediging hebt die juist erg goed is in het wegtikken of zelfs onderscheppen van passes van de tegenstander.

Je zult in vrijwel alle grote steden van de VS de aldaar aanwezige teams moeten verslaan in verschillende uitdagingen. Die uitdagingen variëren van winnen met 12 punten verschil tot wedstrijden waarbij je binnen een minuut een touchdown moet maken, en de resterende seconden in punten worden omgezet.
Naast deze team-challenges zijn er ook individuele uitdagingen, genaamd drills. Dit zijn individuele uitdagingen, waarbij de daarvoor in jouw team aanwezige specialist een bepaalde uitdaging moet halen, zoals bijvoorbeeld zo lang mogelijk rondrennen met de bal, terwijl er zes anderen de bal proberen af te pakken. Wie het langste de bal heeft weten vast te houden, wint.

Met deze drillls verdien je cash en development points. Cash kun je uitgeven aan nieuwe kleding voor je team, development points gebruik je om de statistieken van je teamleden op te krikken.
Bij de challenges verdien je ook cash en development points, maar niet zo veel als bij de drills. Maar niet getreurd, je verdient namelijk nog iets: respect. In het begin zullen alle teams tegen je willen spelen, maar naar gelang je verder komt, zul je respect moeten hebben om ook maar dezelfde lucht van de tegenstander te mogen ademen.

Respect
Respect verdien je door wedstrijden te winnen. Hoe groter de prestatie, hoe meer respect. Droog je je tegenstander in 3 minuten met 36-0 af, krijg je meer respect dan door met 18-12 te winnen. Je kunt bijvoorbeeld ook extra respect verdienen door een achterstand om te buigen naar een overwinning. Maar ook door veel trucjes en special moves te gebruiken krijg je meer respect.
Er zit ook een keerzijde aan deze medaille. Verliezen betekent immers minder respect. Het is dus afgelopen met achteloos spelen en consequentieloos kunnen verliezen. Dit komt de game zeker ten goede, omdat je met de tong uit de mond op het puntje van de stoel die allerlaatste aanval van de wedstrijd zit te spelen. Euforie ten top gepaard met een aantal luidkeelse oerkreten als het lukt, maar dat spreekt voor zich.