CD: William Fitzsimmons - Goodnight

Timing is alles. Ik kan me goed voorstellen dat een paar platenbazen natte ogen en jeukende handen kreeg om Goodnight van ene heer William Fitzsimmons in de lage landen uit te brengen. Ik kan me het zelfs méér dan voorstellen. Deze schijf werd namelijk in de USA al in 2006 uitgebracht, maar nu door het label van het Haldern Pop festival samen met Excelsior Recordings hier te lande heruitgebracht.



Waar echter de oorspronkelijke release, ongetwijfeld op één of ander obscuur DYI label, ergens in de donkere periode voor kerst plaatsvond, belandt Goodnight thans tijdens de voorbode van zomer, barbecues, witbiertjes en desalniettemeer in de platenbakken. Terwijl het een echte openhaardplaat is, alhoewel het ook in het Vondelpark kan met een arm om je lief, met ieder een oordopje in....

Goodnight is namelijk een liefelijke warme plaat van die ene meneer Fitzsimmons, die net zo goed model had kunnen staan voor de Unabomber. Alsof 'ie van een bergtop ergens in de Canadian rockies geplukt is (in het echt komt hij uit staalstad Pittsburg, PA). Een ingetogen en knusse plaat met singersongwriter liedjes, de één nog mooier dan de ander. Van die liedjes die sober zijn, en die zoveel beter klinken als ze met de volumeknop op 11 worden gedraaid, zodat het timbre of die ene piano-aanslag door je lijf zindert. Zoals wanneer Fitzsimmons "Everything has changed...." zingt. Het zijn niet de woorden, maar het is de onhoorbare zindering die op de woorden volgen die het nummer haar spanning verlenen.

Nou is het centrale thema van de cd ook niet echt vrolijk: de scheiding van de Williams ouders. Het heeft iets opens en tegelijkertijd intiems. Datzelfde geldt voor de karige instrumentele begeleiding. De soberheid biedt zowel transparantie als het idee dat de man naast je in de huiskamer zit te spelen.

Geen stuiter-, maar een luisterplaat dus. Maar wel een hele fijne.

Voorproeven kan op de website van William Fitzsimmons, of op zijn Myspace.


Label:Haldern Pop Recordings / Excelsior Recordings Releasedatum:14 mei 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.