Boek: David Bramwell - Fetisj

Geheime informatie hoort vooral in 'kleine, zwarte boekjes' te staan. Uitgeverij Librero heeft hier goed gehoor aan gegeven door hun nieuwe uitgave Fetisj een intrigerende 'little black book'-look mee te geven. Dit draagt voor dit duistere onderwerp zeker bij aan de eerste indruk en het brengt de lezer direct in de juiste sfeer. Fetisj is een boek van auteur David Bramwell. Zijn teksten worden ondersteund door foto's van Petra Joy en geinige illustraties van Matt Pagett. Je kunt dit boek oppakken om eens flink te lachen om termen als fornifilie, waarbij de slaaf een meubelstuk speelt, of odontifilie, waarbij tanden het erotiserende object zijn. Maar mocht je werkelijk geïnteresseerd zijn in de wereld van buitensporige, alternatieve seks, dan is Bramwells Fetisj zeker een waardevolle gids.

Staartjes
Voor de absolute leek wordt eerst uitvoerig uitgelegd wat fetisjisme is. Dit doet Bramwell op een manier die het niet 'eng' laat klinken. Zelfs voor een 'vanilla' ("iemand die geen interesse heeft in het fetisjwereldje") is het interessant leesvoer. De auteur schotelt je een flink aantal scenario's voor, waarbij 'eigenaar en slaaf' wel bekend klinken, maar je bij 'ponyplay' en 'puppytraining' toch even met je oren moet klapperen, zeker als je hoort waar de staart bevestigd wordt...



-filie
Het boek is erg volledig en er wordt duidelijk verklaard waarom een slaaf een keuze kan maken voor bepaald gedrag en waarom een meester(es) er op een bepaalde manier op zal reageren. Dit maakt het een stuk simpeler je schouders begripvol op te halen de volgende keer dat je in de supermarkt een halfnaakte man met een gagball in zijn mond op zijn knieën ziet zitten naast zijn hooggehakte, in leer gestoken partner. Het Fetisjwoordenboek is een boeiend hoofdstuk waar de meest vreemde fetisjen benoemd worden. Naast de al genoemde termen, bestaat er ook het 'capnolagnia' (roken tot fetish maken). De ene term is onbegrijpelijk ('melcryptovestimentafilie', begeerte voor zijden en satijnen ondergoed), waar andere direct een (alarm)-belletje doen rinkelen, zoals 'klysmafilie'.

Chilipoeder
Heel handig is ook het hoofdstuk waarin wordt verklaard hoe je je fetisjuitrusting bijeen spaart, waar je iets haalt, waar je op moet letten en hoe je het gebruikt (en vooral ook, hoe je iets NIET gebruikt). Het is duidelijk dat de schrijver het belangrijk vindt dat mensen een goede uitrusting aanschaffen, zodat ze geen nare ervaringen kunnen opdoen. Dus als Bramwell zegt: "niet rollen in chilipoeder tijdens het 'messyplay'", is dat een tip om op een tegeltje te laten zetten. Het onderdeel 'Fetisjkunst', waarin o.a. een paar goede (en slechte) films en boeken worden genoemd, is iets te beknopt, terwijl het daaropvolgende 'Bronnen'-hoofdstuk weer erg uitvoerig is. En dat is overkoepelende kenmerk van dit boek. Fetisj is uitvoerig. Ben je nieuwsgierig, heb je informatie nodig, wil je verder met 'spelen', dan is dit het ideale boekje voor je.

Droog
De uitvoering is prachtig. Mooi vormgegeven, maar helaas zijn er veel slordigheden in de vertaling te vinden. En alhoewel Bramwell hier en daar een poging heeft gedaan om humor in de beschrijvingen te verwerken, mist de luchtigheid en de passie. Het zijn nette teksten, die duidelijk zijn en goed leesbaar, maar niet tot de lezer spreken. Het blijft helaas wat zielloos en droog. Maar daar kun je zelf natuurlijk wat aan doen...

Bezoek ook eens: Het Keldertje

Uitgever: Librero ISBN: 978 90 5764 122 0 Pagina's: 144
Waardering: