Boek: James Lecesne - Het geheim van Leonard Pelkey

‘Toen hij was verdwenen was hij overal’ luidt de ondertitel van het eerste deel van de jeugdboekenreeks Black Pimento, Het geheim van Leonard Pelkey. Met deze serie brengt uitgeverij Pimento zogenaamde cross-overthrillers uit; boeken die zowel voor jongeren als volwassenen geschreven zijn. Dat dit een lastige opgave is, blijkt uit dit boek van filmmaker en nu ook auteur James Lecesne.

Stille wateren...
Wanneer de eigenzinnige neef van Phoebe bij haar, haar zus Deidre en haar moeder komt logeren omdat hij thuis problemen heeft, is Phoebe er direct al niet gerust op. Zoals haar oma vroeger al ontdekte, heeft Phoebe een neus voor dingen die mis gaan. Ze blijft in het begin dan ook op een afstand van Leonard, die zich met de dag excentrieker begint te gedragen. Niet alleen draagt hij de meest vreemde combinaties qua kleren en maakt hij zijn eigen schoenen, hij geeft de dames in de kapsalon van Phoebe’s moeder ongevraagd advies over hun uiterlijk en stijl. Gek genoeg sluiten deze dames hem meteen in hun hart, terwijl Leonard door de rest van zijn omgeving met meer dan één scheef oog wordt aangekeken. Zich niet bewust van zijn extravagante voorkomen gaat Leonard tamelijk naïef door het leven, tot hij op een dag niet meer thuiskomt...

Terwijl Phoebe eerst niets van hem moest weten, begint haar geweten toch aan haar te knagen wanneer zijn lichaam uit een meer wordt gevist. Door zichzelf, Leonard en de mensen in haar omgeving te analyseren ontdekt ze dat ze meer van mensen houdt dan ze dacht en dat zelfs Leonard een speciaal plekje in haar hart had. Ze wil dan ook koste wat kost zien te achterhalen wie haar neef vastgebonden in het meer heeft laten zakken. De uitslag van haar onderzoek komt echter dichter bij haarzelf dan ze gedacht en gewild had.

Tussen wal en schip
Het geheim van Leonard Pelkey is, zoals gezegd, in eerste opzet een kinderboek. Tieners, en dan met name meisjes, zullen zich herkennen in de gedachtestroom van de 15-jarige Phoebe. Lecesne vertelt in zwierige tienertaal over haar gedachten en de gebeurtenissen in haar leven. Dit maakt het dan ook voor veel volwassenen te kinderlijk qua insteek. Zij zullen dit boek weinig onderhoudend vinden en het bovendien gauw uit hebben. Het is echter maar de vraag of Lecesne het verhaal spannend genoeg gemaakt heeft om de jongere lezers ook te blijven boeien. Vooral het eerste gedeelte kan het vermoeden wekken dat het om een chicklit gaat en daardoor lezers af laten haken. Wanneer er dan eindelijk echt wat gebeurt, gebeurt het ook goed. Het verhaal lijkt echt op gang te komen halverwege het boek, met een spannende zoektocht en de daarbij behorende ontdekking. Maar naarmate het einde in zicht komt, ebt dit enthousiasme langzaam weg en bloedt het verhaal gestaag een beetje dood. Het onduidelijke einde geeft het boek ook nog even een teleurstellende twist om mee af te sluiten. Het geheim van Leonard Pelkey is een niet erg bijzonder, maar ook geen onaangenaam boek. Wanneer het echter wat meer pit had gehad, had het boek het Black Pimento-label meer eer aangedaan.

Uitgever: Pimento ISBN:9789049922962 Pagina's: 335
Waardering: