DVD: Furnace

Het is 1956 als er een grote brand woedt in de Blackgate-gevangenis. Na de brand pleegt een deel van de gevangenen zelfmoord. Hierna wordt de zuidvleugel afgesloten, omdat deze vervloekt zou zijn. 50 jaar later heropent men de vleugel en gaat het er heet aan toe in de Furnace...


Inmiddels is het 2006 als een gevangenisbewaarder van Blackgate dood wordt aangetroffen in zijn badkamer. Op het eerste gezicht lijkt het een 'normale' zelfmoord, maar rechercheur Michael Turner ontdekt een aantal vreemde dingen. Zo mist de man twee vingers, die nergens terug te vinden zijn. Het is voor hem aanleiding om dieper op de zaak in te gaan en daarom gaat hij in de gevangenis op onderzoek uit.


Daar hebben gevangenen recentelijk de muur die de zuidvleugel afsloot doorgebroken. Het oude gedeelte is nodig om een nieuwe groep criminelen onder te brengen. Niet veel later, na de zelfmoord van de bewaarder, plegen ook anderen onder mysterieuze omstandigheden zelfmoord. Althans, zo lijkt het. Samen met dokter Ashley Carter graaft Turner in het verleden van de gevangenis en komen ze tot de ontdekking dat de vloek nog steeds bestaat. Ondertussen probeert bewaarder Frank Miller het leven van Turner zuur te maken omdat hij nog een appeltje heeft te schillen met zijn oud-collega.

Het is het begin van een aaneenschakeling van hachelijke situaties in de oude vleugel. Daar vallen natuurlijk op spectaculaire wijze een aantal doden bij, al zijn sommige special effects wat overdreven of doen vrij amateuristisch gemaakt aan. Ook is het vreemd dat hoofdrolspeler Ja Rule maar een hele beperkte rol heeft in het geheel. Je zou zeggen dat hij niet meer dan een bijrol vertolkt.


Voor wie vaker thrillers heeft gezien zullen de schrikmomenten in de film niet als een verrassing komen. De momenten zijn vaak erg voorspelbaar, waardoor het enge er al gauw van af is. Ook is het typisch dat het op 'hoogtepunt' van de film ineens begint te onweren en alles donker is. Er hangt wel er een prima duistere sfeer. Wel hangt er een prima duistere sfeer over de hele film, maar voor nachtmerries zorgen zal het niet. Het maakt Furnace tot een aardige film, maar niet meer dan dat. Ideaal om op een regenachtige zondagmiddag eens te gaan kijken, voor een griezelavond zijn betere alternatieven voor handen.


Label: Sony Pictures Releasedatum: 24 juli 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.