CD: Michael Franti and Spearhead - All Rebel Rockers

Michael Franti kan je een beetje zien als de Obama van de muziekwereld. Al jaren schopt hij politieke en sociale problematiek de ether in en propageert voornamelijk vrede, liefde, samenwerken en verandering. Na twee jaar (Yell Fire uit 2006), is de boomlange rockpriester weer terug van weggeweest. Ditmaal heet de plaat All Rebel Rockers en staat Franti met opgeheven vuist op de cover van het album. Weer een aanstekelijk en energiek album met een boodschap?


De plaat steekt van wal met de boodschap dat de 'Rude Boy's Back In Town', Een vrij traag niemendalletje van reggae waarin de creatieve kwaliteiten die Franti bezit niet echt naar voren komen. Ook tekstueel kent het niet erg veel diepgang. 'A Little Bit Of Riddim' is ook geen lastig essay, maar schroeft het tempo in ieder geval omhoog en krijgt makkelijk vele voetjes van de vloer. Een centrale baslijn, wat blazers, vrouwelijke vocalen (van Cherine Anderson, die ook op andere tracks haar kunnen toont) en een makkelijk tekstje op repeat doen het werk. Op 'Life In The City' wordt het maatschappelijke element erbij betrokken, maar onder het genot van een relaxt reggae-deuntje en de zinsnede "Ai-Ai-Ai, throw your hands up high" valt dit niet echt op. 'Remote Control' roept de luisteraar op om zich aan te sluiten als "Rebel Rocker" en is een typische Franti-song die we al sinds jaar en dag voorbij horen komen. Boodschap en dansbare energie samengesmolten in één.


In eerste instantie lijkt het dus op een typisch Franti en Spearhead-album, maar het mist de vonk die zijn debuut bijvoorbeeld wel in overvloed bevatte. De deuntjes liggen te makkelijk in het gehoor en klinken vaak te simplistisch. Iets dat niet bij Michael Franti past. Tuurlijk schrijft hij energieke en pakkende songs, maar het geluid op deze plaat lijkt niet twee jaar lang in de oven te hebben gezeten. Een korte magnetronstand lijkt er meer op. Dit betekent niet dat het een slecht album is, alleen gooit de goede man er minder hoge ogen mee dan met Home of Stay Human. Aardige rockreggae voor op de achtergrond, maar geen inventieve plaat waar de verontwaardiging, sociale observaties en boosheid vanaf knalden.


Label: Anti/Epitaph Datum: Augustus 2008 Waardering: