CD: Reggy Lines - De Malaise

Reggy Lines maakte ooit deel uit van de Engelstalige rapformatie de Headliners. Middelmatig succesvol in en rond Nederland rapte deze groep onder andere samen met grotere namen uit de nederhopscène zoals Brainpower en Extince. Nu brengt Reggy Lines zijn solo-cd uit, getiteld De Malaise, waarop de 34-jarige Hagenees laat horen dat hij ook in de vaderlandse taal zijn mannetje staat.



Negen tracks zijn er te vinden op De Malaise, waarop de rapper flink van zich afbijt. Armoede en politiek zijn de voornaamste thema’s waarover Reggy Lines rapt; een vrolijke boel is het niet. De winterkou waar hij in het begin over rapt ('Winter') slaat naarmate de cd vordert om in koudheid in het algemeen. De klappertanden veranderen in slagtanden wanneer Lines onder andere de politiek en het grootkapitaal met zijn flowende spits aan gaat vallen. Zo is daar 'Klootzakken', de titel zegt eigenlijk al genoeg: het is maar een kille, koude wereld. Op 'Geveltranen' en 'Snoepkabels' komen wat meer de ergernissen uit het dagelijks leven voorbij, zoals het missen van een trein en lekkende dakgoten. De laatste track, 'Rats Kuch & Bonen' keert weer terug naar de wereldproblematiek en worden olie, gas, geld en macht weer gekoppeld aan de winterkou van het leven.

Het mini-album De Malaise is met 25 minuten een beetje aan de korte kant, maar langer had ook eigenlijk niet gehoeven. De rauwe Haagse stem van Reggy Lines komt lekker agressief over, maar is bij tijd en wijlen ook nogal onverstaanbaar. De flows klinken aardig, maar gaan op den duur nogal vervelen aangezien er niet veel variatie in zit. De beats, geproduceerd door Ciph Barker en de Engelse Beat Butcha, die ook met Roots Manuva samenwerkte, klinken lekker. De bassen zijn stevig, vooral op ‘Klootzakken’ pompt de beat flink door. Met de productie zit het wel goed, alleen echt pakkend of vernieuwend is het allemaal niet. Over het geheel genomen zit er te weinig variatie en originaliteit in de plaat om interessant te blijven. De Malaise bevat een duidelijk thema waar Lines jammer genoeg nauwelijks van afwijkt. De cd is een leuke bijdrage aan het Nederhopspectrum, alleen kan Reggy Lines niet opboksen tegen de zware concurrentie in het genre.


Label: 't Koude Huis Releasedatum: December 2007 Waardering: