CD: Hell N' Diesel - Passion For Power

Het desolate Zweden is al vaker een prima kweekbodem gebleken voor gitaarbands van het hardere genre. Ook het vijftal Hell N' Diesel is hier zes jaar geleden ontstaan. Hun opgevoerde debuut Passion For Power grijpt terug naar de sleaze rock van de jaren tachtig. Met bands als Mötley Crüe en Skid Row als lichtend voorbeeld worden de gitaren in overdrive gezet en trekt Ek Evil zijn scheur nog eens wat verder open.


Het resultaat hiervan is dat hij nu richting ziekenhuis gaat om zijn amandelen te laten verwijderen en in december helaas weinig noten meer zal zingen. De tour gaat om die reden pas in januari weer van start. Het album is gelukkig al in hoogtij schreeuwdagen opgenomen en hierop blijkt vanaf de eerste noten wel waar de vijf heren voor staan. Een heerlijke gitaar, beukende percussie en een brullende zanger lijken Velvet Revolver naar de kroon te willen steken.


'Sweet Sister' is een kick-ass opener gevuld met cliché elementen van de heavy rock 'n roll, maar klinkt daardoor o zo lekker. Alle instrumenten zijn zo lang in het vet gezet dat de ranzigheid er vanaf druipt. 'You Shook Me' loopt ook over van deze geluiden en wordt daarnaast nog eens gestut door heerlijk snerpende gitaarsolo's. Met 'Kixxx' wordt er naar iets meer melodie en samenspel gezocht en ook dit pakt goed uit. 'Falling' zorgt halverwege de plaat voor het nodige rustpuntje, want een heel album op deze snelheid doorstomen wordt wat eentonig. Dit gevaar sluipt er toch al in als het album zijn einde nadert. 'Miss Cocaine' is nog erg goed binnen te houden, maar daarna begint het herkauwen. De heavy riffs, de beukdrums en geschreeuw gaan teveel op elkaar lijken en onderscheid is moeilijker te maken. Jammer, want het begon als een zeer overtuigend album.


Label Smilodon Datum: November 2007 Waardering: