CD: Nibs van der Spuy - Beautiful Feet

Uit de serie 'relaxte gitaarmuziek' ditmaal een wat oudere meneer, maar wel weer een Zuid-Afrikaan. Nibs van der Spuy is de naam en de goede man draait al een aantal jaren mee. Zo speelde hij onder andere een decennium lang in het project 'Landscape Prayers'. Een groep die hoge ogen gooide in zijn thuisland. Zijn eerste soloalbum kwam net voor de eeuwwisseling uit en in 2005 kwam de plaat 'Beautiful Feet' uit in Zuid-Afrika. Diezelfde plaat krijgt nu een kans in ons iets koelere landje.


Van der Spuy's kwaliteiten op de gitaar zijn na een paar nummers vrij evident. Maar de perceptie ervan is even iets anders. Het balanceert tussen kunstig en voorspelbaar in. Het getokkel en technische gekronkel klinkt aanvankelijk kalmerend, maar blijkt na een aantal nummers wat eentonig te worden. De titeltrack trapt af met een uiterst relaxt geluid waardoor een hangmat zich voortdurend in je gedachten opdringt. Het vervolg 'Thorn-Tree' zet tevens een vrolijke noot neer. 'Anna Rosa' begint echter al wat in te kakken en het zweverige stemgeluid maakt een te zoetsappig liedje. Tracks als 'Lebombo Mountain Drive' zorgen weer voor wat "schwung" en luisteren de plaat nog wat op. De daaropvolgende tracks zijn echter bijna slaapliedjes, zo low-tempo, zacht en vol kabbelende gitaren of arrangementen. Prima vervanging voor de valiumpillen misschien, maar wel moeilijk om doorheen te komen zo in het midden van een plaat.


Een plaat die inclusief de 2 bonustracks in het totaal 15 tracks telt en de inhoud van een cd bijna geheel vult. Dichtbij de 80 minuten dus. De strekking van het verhaal blijft gedurende deze tijd vrijwel hetzelfde. Soms inspirerend en relaxt, maar vaker te langdradig of uitgesponnen. De spanning is zoek en het geluid kruipt te vaak naar de achtergrond toe. Met iets meer mid- of up-tempo liedjes zou de cd al een stuk interessanter geweest zijn. Ik ben bang dat 'Beautifeel Feet' in Nederland niet de grote doorbraak voor Van der Spuy is. Volgende keer beter?


Label 2 Feet Music Datum: Oktober 2007 Waardering: