Boek: John Hart - De wet en de leugen

De liefhebbers van John Grisham en Scott Turow zullen met dit boek van John Hart zeker een paar heerlijke momenten beleven. Een thrillerdebuut dat er mag wezen en waarmee Hart zich meteen onder eerdergenoemde grote namen weet te scharen. Een droomstart zou je kunnen zeggen.
Advocaat Work Pickens komt erachter dat hij zijn hele leven in de schaduw van zijn dominante vader heeft geleefd. Als hij te horen krijgt dat zijn vader, Ezra, dood is aangetroffen levert dit gemengde gevoelens op. Zijn vader was al meer dan een jaar vermist en al gauw blijkt dat hij is vermoord. Het begin van deze thriller smaakt meteen naar meer.

Vadermoord?
Nadat is gebleken dat Works vader is vermoord, probeert hij erachter te komen wie de moordenaar is. Zijn gedachten gaan hierbij ook uit naar zijn zus Jean, die net als hij, altijd enorm heeft geleden onder hun dominante vader. Zou dit trauma haar zo beschadigd kunnen hebben dat zij hem daarom zou hebben vermoord? Hij zoekt contact met zijn zus, met wie de relatie al jaren enorm is bekoeld.

Al snel neemt het verhaal een nog interessantere wending als ook op Work zelf een aanslag wordt gepleegd. Maar niemand lijkt zijn verhaal te geloven, omdat hij dronken was. Ook het voorlezen van het testament brengt allerlei verwikkelingen naar voren die bijdragen tot een nieuwe wending. Niet zijn zus Jean is verdachte, maar hijzelf wordt nu gezien als moordenaar van zijn vader. Dit leidt ertoe dat hij gedwongen wordt zijn onschuld aan te tonen en zijn naam te zuiveren.

Passie voor schrijven
John Hart is geboren en opgegroeid in North Carolina. Hij begint aan een studie rechten, maar zijn passie voor schrijven wint. Het is deze passie die heeft geleid tot dit thrillerdebuut. Harts leven wordt gekenmerkt door 'buitensporige' hobbies als vliegtuigen, helikopters en zeiltochten over de oceanen.


John Hart


Wat het boek van Hart tot een uitzonderlijk stukje werk maakt, is dat de droge wetsartikelen en scènes in de rechtzaal tot een minimum gehouden zijn. Hij richt zich vooral op alle intrige waarmee het verhaal omgeven is. Dit maakt het tot een spannend geheel met precies de juiste balans tussen dat wat je wel moet weten aan saaie details en dat wat je persé wilt weten om helemaal meegenomen te worden in de thriller. De plot is zeer verrassend en het boek blijft je boeien van de eerste tot de laatste seconden. Als je als lezer het boek uithebt, blijf je achter met gedachten over wat je met je leven zou willen en wat voor jou de essentiële zaken zijn. Een mooie boodschap c.q. opdracht die je meekrijgt. Bij elke alinea proef je de bezieling waarmee Hart het boek heeft geschreven. Het is dan ook deze bezieling die dit boek boven vele andere legal thrillers doet uitstijgen. Een debuut dat de liefhebber doet verlangen naar meer en dat zijn collega-schrijvers moet wakkerschudden; concurrentie voor Grisham en Turow is gearriveerd.


Uitgever: Luitingh ISBN: 9024561094 Pagina's: 382
Waardering: