DVD: Tommy

Het was een extreem goed jaar voor muziekliefhebbers, 1969: Led Zeppelin bracht 'I' en 'II' uit, 'In The Court of King Crimson' zette het begin van de progrock op gang, The Stooges initieerden de punkrock met hun selftitled album, The Velvet Underground gooide er ook een selftitled plaat tegen aan, Pink Floyd liet 'Ummagumma' los, The Rolling Stones 'Let It Bleed', The Beatles kwamen met 'Abbey Road' en 'Yellow Submarine' op de proppen en The Who toonde hun eerste rockopera aan de wereld: 'Tommy'.

Dit laatste album is de aanstichter van deze review, het uiterst succesvolle album leidde er namelijk toe dat er een verfilming kwam van de 'opera'. De film is nu ook opgenomen in de Essential Cinema dvd-collectie.


Pinball Wizard
De film Tommy kwam in 1975 uit en gaf een beeld aan het verhaal dat The Who schetste op hun album Tommy. Gitarist Pete Townshend is grotendeels verantwoordelijk voor het schrijven van de in totaal 24 nummers die het verhaal over Tommy vertellen. Tommy (gespeeld door Roger Daltrey) is een jongen die op vroege leeftijd werd geconfronteerd met de moord op zijn vader door zijn stiefvader. Zijn moeder (Ann-Margaret) en stiefvader zetten hem er toe aan alles wat hij gezien en gehoord heeft te vergeten en er nooit meer over te spreken. Tommy nam deze woorden nogal letterlijk en gedroeg zich als doofstom en blind iemand. Hij keerde geheel in zichzelf en zijn ouders probeerden hem op verschillende manieren te genezen. Dit werkte echter niet en Tommy blijft op een gegeven moment maar naar een spiegel staren. In deze staat leert Tommy door zijn gedachtekronkels 'pinball' spelen, en hoe: hij wordt wereldkampioen. Nadat zijn moeder uit waanzin de spiegel vernield en geneest Tommy op miraculeuze wijze. Die genezing ziet hij als teken dat hij de nieuwe Messias is en al snel krijgt hij een grote groep volgelingen.


Persoonlijke smaak
De film loopt voor het leeuwendeel over de tijdslijn van de rockopera heen en wordt geheel gezongen, maar er zijn enkele rigoureuze aanpassingen gemaakt voor de film. Zo speelt het album zich af in een andere tijd ('1921' wordt in de film '1951') en krijgt de film een plotwending in de vorm van de moord op de vader van Tommy door zijn stiefvader in plaats van vice versa. De cast is een waar muzieksterrenspektakel, zo zie je Tina Turner als "Acid Queen", Elton John als "Pinball Wizard" en komen naast Daltrey en Townshend zelf ook Eric Clapton en Arthur Brown nog even langs. De film werd onder andere genomineerd voor een Oscar en heeft nogal een cultstatus over zich heen hangen. Dit komt voornamelijk door het toch wel vage verhaal en de uitwerking ervan. Vreemde en psychedelische scènes zorgen voor een rommelige verhaallijn waarvan de spanningsboog ver te zoeken is en in mijn opinie het album teniet doet. Muziek omzetten in beeld blijft een kwestie van persoonlijke smaak en zo is het ook bij deze film. Voor sommigen zal het toevoeging zijn op het muzikale kopstuk van The Who en anderen (waaronder ikzelf) houden het liever bij het album zelf. De dvd-uitgave is verder ook niet erg bijzonder. De dvd bevat wel 5.1 dolby surround, maar er staan buiten de 'directors comments' geen extra's op waardoor je wel echt van de film moet houden om dit schijfje aan te schaffen.


Label: Essential Cinema Releasedatum: april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: