DVD: Puzzelrace

Er zijn vast spannendere dingen te bedenken dan met z'n tientallen in een wedstrijd een zevental kruiswoordpuzzels op te lossen, maar de deelnemers aan de jaarlijkse 'American Crossword Puzzle Tournament' hebben er in Puzzelrace duidelijk veel plezier in. De documentaire uit 2006 van Patrick Creadon, genomineerd voor de Grand Jury Prize op het prestigieuze Sundance filmfestival, volgt een aantal van de 'professionele' snelste puzzelaars. Centraal staat ook de grondlegger van het toernooi en de 'godfather' van de kruiswoordpuzzel van de New York Times, Will Shortz. Om de kijker niet helemaal moedeloos te maken van alle expertise op het gebied van het maken en oplossen van puzzels, komen er ook een aantal beroemdheden als Bill Clinton en Jon Stewart aan het woord over hun passie voor de denksport.




Vooral de scènes met Jon Stewart, bekend als presentator van de The Daily Show, zijn komisch. Maar ook de manier waarop een aantal van de professionals omgaan met hun hobby werkt op de lachspieren. Zonder dat de filmmaker oordeelt trouwens, ondanks de knipoog is de documentaire met veel respect gemaakt. De meeste deelnemers zijn dan wel oude nerds, die min of meer in hun eigen wereldje leven, maar juist doordat ze totaal in hun element zijn lach je ze absoluut niet uit.

De glimlach van het eerste half uur wordt tegen het einde verruild voor bloed, zweet en tranen. Het toernooi staat op het punt te beginnen en er staat meer op het spel dan je in eerste instantie zou denken. Het kampioenschap winnen betekent eeuwige glorie in puzzelaarland, en iedereen vraagt zich natuurlijk af of de kampioen van vorig jaar zijn titel kan prolongeren. De top drie van de eerste ronde, waar meer dan honderd puzzelaars aan deelnemen, neemt het in een directe confrontatie tegen elkaar op. Tegelijkertijd zullen de finalisten een puzzel moeten zien op te lossen. Een vakje vergeten in te vullen kan fataal zijn, zoals uit vorige kampioenschappen is gebleken. En hoe zal het de Michael Boogerd van de puzzelsport vergaan? Al Sanders zat de afgelopen jaren bijna altijd in de finale, maar won nog nooit.




Misschien wat overdreven verbeeld, maar het einde is toch echt daadwerkelijk spannend. Je moet er een uitgebreide kennis van de Engelse taal voor hebben om de oplossingen een beetje te kunnen volgen, maar dat is niet zo erg. Er zijn nog genoeg prachtige momenten. Zo houden ze de avond voor de finale een heuse bonte avond, waar gezongen en geacteerd wordt, en zelfs een wervelende majoretteshow wordt gegeven.

Puzzelrace, in Amerika beter bekend onder de titel Wordplay, is zowel hilarisch, ontroerend als spannend, iets wat je op voorhand vast niet zou verwachten. En als je geen genoeg van de kruiswoordraadsels kan krijgen, wat niet eens zo vreemd is na het zien van de film, dan zit er bij de dvd ook nog eens een 31 pagina's tellend puzzelsportboekje.


Label: RCV Releasedatum: 18 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: