Boek: Paul Stewart & Chris Riddell - Modderland

Paul Stewart is voornamelijk bekend van zijn kinderboekenreeks De Klifkronieken. Modderland is de bundeling van drie eerder verschenen jeugdboeken, te weten Engelbert de Enorme, Pas op, draken! en Krijger zonder vrees. De Nederlandse titel verliest een beetje de verwijzing naar Midden-aarde. De Engelse titel is namelijk Muddle-Earth, wat heel wat dichter bij Middle-Earth (het land van Tolkiens The Lord of the Rings) staat.

Engelbert de Enorme
Bart Barentsz is met al zijn toewijding een opstel aan het schrijven. Hij last een pauze in, omdat werkelijk elk lid van zijn familie een enorm kabaal aan het maken is. Bart gaat hond Hendrik uitlaten en wordt de bosjes in getrokken door zijn enthousiast blaffende viervoeter. Hij komt niet fatsoenlijk weer aan de andere kant de bosjes uit, maar hij komt terecht in Modderland en wel in het huis van de enig overgebleven tovenaar van het land. Dat is geen toeval, want deze tovenaar Randalf heeft met een toverspreuk een krijger op willen roepen. dat hij dan Bart en Hendrik als resultaat krijgt, is te danken aan zijn tovenaarsvaardigheden, die vrijwel niet-bestaand zijn. Toch zal Bart moeten voldoen. In het gezelschap van reus Norbert Nietzogroot en sarcastische parkiet Veronica gaan ze op weg om het probleem van de geknepen schapen op te lossen.

Pas op, draken!
Omdat tovenaar Randalf slechts een enkel toverspreuk kent (die van het oproepen van een held) en dan ook nog vrij slecht (want hij krijgt Bart), is het niet mogelijk Bart terug te sturen naar huis. Randalf belooft zich te concentreren op dat probleem, maar moet ondertussen eerst het tuinfeest van de Gehoornde Baron bijwonen. Daar wordt hij samen met het voltallige bestek van de baron geroofd door de draak Margot. Als Norbert, Bart, Veronica en Hendrik de drakengrot ingaan om Randalf te redden, hoeven ze geen gevecht op leven en dood aan te gaan. Ze hoeven slechts Margot te helpen bij het herinrichten van haar grot vol snuisterijen en het luidruchtige bestek tot zwijgen te brengen. Daarna hebben onze helden de ultieme bondgenoot aan hun kant, die hun kan helpen tegen de aanval van de kleerkasten. Als deze veldslag is geleverd en het stof optrekt komt men tot de conclusie dat de Gehoornde Barones Ingrid is ontvoerd. De boosaardige genie die achter deze aanval en ontvoering zit is meester Troetel van het Giechelveld. En wat doet dat kleine theelepeltje al zuchtend in het verhaal?

Krijger zonder vrees
Het laatste verhaal begint met een boze Bart, die zijn vrienden maar niet meekrijgt naar het Giechelveld om het Grote Boek der Bezweringen op te halen, zodat hij weer terug naar huis kan. Gelukkig duikt Brenda de Krijsgprinses op om hun te vergezellen op hun queeste. Elders in het land gaan alle Elfen ineens op vakantie naar het Elfenwoud. De naaielfen, de postelfen en alle andere elfen zijn plotsklaps vertrokken. Als Bart en zijn metgezellen in het Elfenwoud aankomen, worden ze geholpen door de bomen. Puur eigenbelang, omdat die bomen op dat moment systematisch uitgeroeid worden door de slechte Meester Troetel en zijn bende Elfen (dus daar zijn de Elfen gebleven!). Als je hier beelden van Boombaard voor je gaat zien, is dat heel logisch, maar in dit geval is het meer Tante Ella. In de confrontatie met Meester Giechel delven de helden al snel het onderspit als gevolg van de Bijzondere Kietel Eenheid. Ze moeten hulpeloos toezien hoe de vijand zich voorbereid om in de vorm van een reusachtig, houten konijn (gemaakt van die arme Ente…euh bomen) ten strijde te trekken tegen de Gehoornde Baron. Het boomkonijn is gemaakt door de gevangen genomen tovenaars uit Modderland. Gelukkig is daar het theelepeltje aller theelepels, dat met zijn bestekleger de overwinning behaalt en het tij doet keren.

Voor kinderen vanaf tien jaar zal dit een onderhoudend en grappig boek zijn. Vergezeld door de illustraties van Riddell, komen de 'helden' in een zot avontuur terecht. Als (tienjarige) lezer kun je tegelijk lachen en in spanning zitten om de gebeurtenissen. Voor volwassenen is het nog steeds een amusante trilogie, ook door de vele verwijzingen naar onder andere Tolkiens werk in de tekst. De humor is echter wel wat minder grappig als je de geestelijke status van een tienjarige bent ontgroeid. Gelukkig gebeurt dat sommige mensen nooit. Indien jij één van die gelukkigen bent, zul je genieten van de zotte en absurde woordengrapjes in dit boek en de vreemde plotwendingen.


Uitgever: De Fontein ISBN: 978 90 261 2097 8 Pagina's: 471
Waardering: