DVD: Peter Pan - Special Edition

Peter Pan, or The Boy Who Wouldn't Grow Up, zo luidde de eerste versie van het beroemde verhaal over de jongen die nooit volwassen wil worden, Peter Pan. Ontsproten uit de fantasierijke geest van Sir J.M. Barrie verscheen het verhaal van Peter Pan in boekvorm en als toneelstuk. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw toonde Disney interesse in de creatie van Barrie, maar pas na zijn overlijden wist het bedrijf de rechten over te kopen van een ziekenhuis dat de rechten had geërfd. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide daarna roet in het eten, waardoor het publiek tot 1953 moest wachten voordat Peter Pan in de bioscopen te zien was. Volledig aangepast aan de tijd en de doelgroep was de film een groot succes. Disney heeft de film nu opnieuw op dvd uitgebracht, voorzien van een tweede schijfje vol met extra's.



Wendy is de oudste van drie en ziet het niet zitten om volwassen te worden. Ze is een fantasierijk meisje en samen met haar twee broertjes bedenken ze allerlei verhalen. In haar verhalen staan de avonturen van Peter Pan centraal, de jongen die ook nooit volwassen wil worden. Als ze op een avond echt bezoek krijgt van Peter Pan weet ze zijn schaduw af te pakken. Peter weet de schaduw terug te krijgen van de charmante Wendy, maar zijn vliegend vriendinnetje, elfje Tinkerbell, wordt jaloers op Wendy; zeker als Wendy met haar broertjes mee mag naar Neverland. Een plek waar kinderen nooit hoeven op te groeien en de dag bol staat van de spannende gebeurtenissen. En dat spannend niet altijd leuk hoeft te zijn ondervinden ze als ze kennis maken met de boze kapitein Haak. Peter Pan heeft hem ooit zijn hand gekost en hij zoekt wraak. De kinderen worden meegesleurd in de streken van hun gastheer en ze moeten ontsnappen aan de piraten en een tikkende krokodil.



Het orginele verhaal van Peter Pan is een tikkeltje minder kindvriendelijk dan de film die door Disney is gemaakt. Dat geeft op zich niet, want het publiek waardeert het wel, maar voor Sir Barrie zou het resultaat wellicht wat te vrij en vrolijk geweest zijn. Alhoewel de film niet te vergelijken is met de moderne animatiefilms, weet Peter Pan zowel volwassenen als kinderen te vermaken. De kleurrijke tekeningen, vrolijke muziek en het vermakelijke verhaal zijn geweldig, ondanks de leeftijd van de film.

Naast de film, die overigens zeer helder en kleurrijk op de dvd staat, bevat deze release een tweede disk met alleen maar extra materiaal. Daarbij is zowel gedacht aan de volwassen liefhebbers van de film als aan de wat jongere fan. Zo bevat de schijf een geschrapt piratenlied, een videoclip en een zogenaamd 'verdwenen lied'. Voor de wat oudere kijkers is er een uitgebreide blik achter de schermen. Daarbij is er aandacht geschonken aan het omzetten van het originele verhaal naar deze film, maar ook is er een soort interview met Walt Disney. Daarnaast kun je tijdens de film ook luisteren naar gesproken toelichting en een preview van de nieuwe film Tinkerbell. Voor de wat jongere kijker bevat de dvd een aardig spelletje en een Engelse luister- en leesoefening.



De zeer nette release, met zowel uitstekend beeld als geluid en een tweede disk vol met leuke extra's, maakt deze nieuwe uitgave van Peter Pan voor de liefhebbers tot een Must Have; zeker voor volwassenen die eigenlijk ook liever voor altijd kind waren gebleven. Heb je de eerdere release van Peter Pan op dvd al in huis? Dan kun je deze gerust laten liggen; in vergelijking met de vorige release is er niet voor twee tientjes aan verbeterd.


Label: Buena Vista Releasedatum: 7 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!