DVD: De Celestijnse Belofte

'Gebaseerd op het wereldberoemde boek van James Redfield' staat er op de fraaie, groene dvd-hoes van De Celestijnse Belofte. De film van Armand Mastroianni speelt zich dan ook hoofdzakelijk af in de prachtige wouden van Peru. Daar bevindt zich een oeroud manuscript waarin de negen universele levensinzichten worden onthuld. Aangezien Redfield zelf als scenarist en producent van de film betrokken is, én de sprookjesachtige setting zou het toch goed moeten zitten. Maar hoe zit het met de film zelf?


Het verhaal van de film gaat over John Woodson (Matthew Settle), die na het verlies van zijn baan als geschiedenisleraar plotseling wordt gebeld door zijn ex. Geen toeval zou later blijken: dit moet wel onderdeel zijn van een hoger plan! Ze vertrekken naar Peru om 'De Belofte' te vinden. Maar een avontuur zou een avontuur niet zijn wanneer de zoektocht "niet zonder gevaren blijkt".

Die gevaren zijn de aloude (Zuid-Amerikaanse) machten: de katholieke kerk en het leger. De kerk is niet gebaat bij "spirituele concurrentie", het leger wil bovenal orde en rust. De vondst van het manuscript zou deze rust alleen maar verstoren. Dat het de kerk en het leger menens is blijkt wel als een bij de zoektocht betrokken priester wordt vermoord.

Het verheven thema en het feit dat het boek alleen al in Nederland bijna een half miljoen keer is verkocht, zouden van de film een regelrechte kaskraker moeten maken, maar dat zou uitermate onverdiend zijn. De cast, met de reeds genoemde Matthew Settle, Thomas Kretschmann en Sarah Wayne Callies hebben allen een aantal prachtige titels op hun conto staan. Maar deze rolprent heet geen Band of Brothers, Der Untergang of Prison Break. Dit is De Celestijnse Belofte, en ondanks het prachtige esoterische, zweverige thema komt de film, -en de cast-, nergens uit de verf. De filmbeelden doen door de kleurfilters soms lachwekkend kitscherig aan en de muziek is bombastisch. Bovendien is de 96 minuten dat de film duurt veel te kort om de karakters ook maar enigszins uit te diepen, maar lang genoeg om je als kijker te vervelen. Je moet wel een erg sterke aanhanger van kosmische energievelden en trillingsgetallen zijn om te ontkennen dat De Celestijnse Belofte niets anders is dan een dooie mus. Behoefte om 'The Making Of' te zien, of het interview in Ivo Niehe's TV-Show is er na het zien van deze film waarschijnlijk ook amper.

Het enige inzicht dat De Celestijnse Belofte heeft verhelderd is dat dit simpelweg een slechte film is. Mocht je van deze review hetzelfde vinden, wijt het dan aan het negatieve kosmische energieveld dat van deze film uitgaat. Een drogreden, natuurlijk, maar dat geldt ook voor het plan om het boek op deze manier te verfilmen.


Label: Celestine Films Releasedatum: 15 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!