DVD: Not The Nine O'Clock News

Eind jaren '70 was er een kleine komedie-revolutie op de Britse televisie. In 1979 begon een drietal Britse komieken met het programma Not The Nine O'Clock News. Dit programma, waarin geen blad voor de mond werd genomen, was het resultaat van een samenwerking van vier personen, van wie er drie de serie als trampoline konden gebruiken, want wie is er bijvoorbeeld niet bekend met Rowan Atkinson? Hij vervolgde zijn carrière met de populaire serie Blackadder en later het typetje Mr. Bean. Het duo Mel Smith en Griff Rhys Jones zijn samen blijven werken in 'Alas Smith & Jones', een serie die maar liefst veertien jaar te zien was, tussen 1984 en 1998.



Not The Nine O'Clock News legde de basis voor een nieuw soort komedie; een harder soort waarbij niets of niemand werd gespaard. Een serie waarin bekende politici voor paal werden gezet in videomontages en waarin de spot werd gedreven met blinden, negers, het koningshuis, gehandicapten, de politie en nog veel meer. Politiek correct waren de heren absoluut niet en dat leverde hen een trouwe schare kijkers op. Het meest opvallend aan Not The Nine O'Clock News is dat de sketches niet alleen geschreven werden door de komieken die de sketches ten uitvoer brachten, maar dat elke auteur zo'n beetje vrij stond om aan het programma bij te dragen. Na vier seizoenen besloten de acteurs dat het het beste was om op het hoogtepunt te stoppen (alhoewel critici vonden dat het hoogtepunt al een jaar achter hen lag); Smith en Jones bleven samenwerken en Atkinson begon een jaar later de succesvolle serie Blackadder.



Het is voor de liefhebbers van Britse humor goed nieuws dat er steeds meer oude series van de BBC op dvd worden uitgebracht. Not The Nine O'Clock News is wat dat betreft een 'gouwe ouwe' en is zelfs 25 jaar na de eerste uitzending nog steeds leuk om te zien, al zijn sommige sketches gedateerd geraakt doordat het programma vaak actuele zaken bespotte. Jammer genoeg is de tand des tijds goed zichtbaar als het gaat om de beeldkwaliteit; de beelden zijn vaak erg flets en duidelijk rechtstreeks afkomstig van de originele banden. De release op dvd kent verder geen extra materiaal, erg jammer, want het was best leuk geweest om de heren en dame nog eens te horen over hun eigen optreden.



Not The Nine O'Clock News is een leuke serie sketches waarbij het qua humor bijna niet opvalt dat de serie al meer dan twee decennia oud is. Helaas is het voor het oog wel zichtbaar dat we hier te maken hebben met een oudje, maar dat mag de pret niet drukken. Voor de liefhebbers van de wat meer oude humor zijn de twee dvd's van Not The Nine O'Clock News erg de moeite waard, alleen jammer van de kale release.


Label: Warner Bros Releasedatum: 4 oktober 2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!