CD: Richard Ashcroft - Keys to the World

11 September is niet altijd een slechte dag in de geschiedenis. In 1971 op die dag bijvoorbeeld zag een kleine dreumes het licht en werd Richard Ashcroft genoemd. Deze dreumes werd later de genie achter The Verve en 'the best singer and songwriter in the world' volgens Chris Martin van Coldplay. Ashcroft heeft zojuist zijn derde solo-album uitgebracht in Nederland: Keys to the world.

In 1989 was Ashcroft mede-oprichter van The Verve, dat met het uitermate bekende album Urban Hymns (met oa. Bitter sweet symphony en The drugs don’t work) wereldwijde faam en respect vergaarde. Tien jaar later viel de band uit elkaar en ging Richard Ashcroft alleen verder. Zijn twee vorige solo-albums, Alone with everybody en Human conditions, haalden het niveau van Urban Hymns helaas niet (ook al omdat dat verdomd lastig is). Trouwe fans van Ashcroft groeiden mee in zijn solo werk, andere mensen (waar ik onder val) haakten op een gegeven moment af bij zijn solowerk. De CD's staan na enkele draaibeurten stof te happen in mijn CD-rek. Urban Hymns wordt gelukkig zo nu en dan wel nog steeds afgestoft. Maar er zit vooruitgang in lijkt het! Keys to the world is een solide album waarin Ashcroft weer een beetje als de 'oude' klinkt. Er staan wel enkele pareltjes op deze uitgave, Richard Ashcroftzoals het intieme melodramatische Sweet brother Malcolm, Words just get in the way en Cry til the morning . Een stuk melodieuzer wordt het onder andere met Keys to the world, Music is power en Why not nothing. In de laatste trekt Ashcroft het religieuze en politieke fanaticisme van bijvoorbeeld Bush ernstig in twijfel met een lekker stukje rock. Ook Break the night with colour is een goed nummer, een stuk 'poppier' dan de rest, maar een goed liedje om weer de nodige airplay en bekendheid mee te krijgen. Niet om de Ashcroft fanbasis tegen het hoofd te stoten, maar de eerste single van dit album lijkt wel erg veel op een Robbie Williams nummer. Van een ander kaliber is dan weer het Dylaneske World keeps turning. In meerdere nummers op de CD klinkt Ashcroft als Dylan, met het grote verschil dat Ashcroft wel zuiver kan zingen en niet als een gezandstraald strottenhoofd klinkt.



Samenvattend is het een degelijk, verfrissend en interessant album. Het is geen Urban Hymns, maar misschien moeten we die hoop ook maar eens opgeven en gewoon genieten van het werk wat de goede man verder uitbrengt. Ik zou de CD liefst 3.5 ster geven, het is meer dan redelijk album. Keys to the world is in ieder geval voor Ashcroft-fans de moeite waard om aan te schaffen en ook in de toekomst zo nu en dan stofvrij te maken.

Richard Ashcroft
Richard Ashcroft homepage


Label: Parlophone Releasedatum: 24 januari 2006
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!