Boek: Newland & Smets - En God schiep de au pair

Chicklit voor vermoeide moeders

Ooit het ouders blundertopic in OUD gelezen? Charlotte en Nell, de hoofdpersonen uit "En God schiep de au pair" zouden zich er zeker in herkennen. Via e-mail houden de twee zussen elkaar intensief op de hoogte van het gezinsleven in respectievelijk Engeland en Canada. En dat doen ze op zeer amusante wijze.

Krijg je je peuter zindelijk door hem de hele dag in zijn blote kont te laten ronddartelen, of is het later schadelijk voor zijn psyche dat hij voor schut loopt? Moet je eerlijk aan je dochter opbiechten dat je haar tand bent kwijtgeraakt voordat de tandenfee langs kon komen, of mag je haar voor de algehele gemoedsrust bedriegen met een tand nagemaakt van aardappelpuree? Als het de kinderen niet is opgevallen dat de hamster al twee weken weg is, kun je er dan van uit gaan dat ze het zijn vergeten en je niet hoeft te vertellen dat het beest is overleden? Vragen die elke jonge ouder wel herkent en lang en uitgebreid over kan corresponderen. Maar ook andere zaken die vrouwen bezighouden worden niet onbesproken gelaten. De buurvrouw die steeds zakt voor haar rijbewijs, de liefdesperikelen van de Zweedse au pair, het ligbad dat al maanden in de tuin staat omdat het te groot is om via de trap omhoog gedragen te worden.

Genoeg ingrediënten voor een heel leesbaar boek. En omdat het is gebaseerd op de werkelijke e-mails van de schrijfzussen, ook herkenbaar en geloofwaardig. Maar daar zit 'm ook wel gelijk het probleem van dit boek. Na een pagina of honderd ga je toch wel verlangen naar wat méér verhaallijn dan de nieuwe vriend van nicht X of de weggelopen man van vriendin Y. Het leven kabbelt door maar leidt nooit tot een bepaalde climax. En dat wordt wel vervelend. Hier en daar een dichterlijke draai aan de werkelijkheid, wat lichte plotjes en het zou echt een pageturner worden die je niet kunt laten liggen, in plaats van deze doodbloedende correspondentie, waarbij je toch steeds meer je best moet doen om nog interesse op te wekken. Er zijn heus genoeg elementen die zich zouden lenen voor wat meer dramatische ontwikkeling. De zwager van Charlotte die te pas en te pas opduikt om in haar huis een doka te gaan bouwen en dan weer met de noorderzon te verdwijnen. De miskraam van Nell. De verbouwingen die begeleid worden door de immer gedeprimeerde klusjesman Albert die op zichzelf al een komisch karakter is. En dat dan in die heerlijk onderkoelde stijl van de zusjes. Tja, dàt zou nou een mooi boek zijn.

Zoals het nu voor me ligt is het oordeel: leuk tijdverdrijf, maar de vraag is of je het uitkrijgt. Absoluut heel leesbaar, maar 384 pagina's lang geen enkele plotontwikkeling krijg je zelfs met de pittigste stijl en personages niet goedgemaakt.




Uitgever: Uitgeverij Arena ISBN: 9069747065 Pagina's: 384
Waardering: Redelijk

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!