Boek: Molly McGrann - 360 flip


The American Nightmare

Maak kennis met Mr. en Mrs. White, een advocatenechtpaar dat nergens tijd voor heeft behalve hun wekelijkse uitje naar het restaurant waar ze altijd hetzelfde bestellen en vooral niet zien dat ze zich volledig hebben vervreemd van hun twee zoons. Zij zullen je niet kunnen vertellen dat hun oudste zoon Mitch droomt van een carrière als filmmaker terwijl hij naar de buurvrouw gluurt en vol wrok in zijn bed ligt omdat zijn ouders dat niet willen financieren. Ze weten niets van de verlangens van hun jongste zoon Babo die met zijn skateboard halsbrekende stunts uithaalt, terwijl hij van LSD-trip naar LSD-trip skate.

Eet een hapje mee met Deb, ooit een mooi slank meisje dat na de dood van haar grote liefde zich zo dik is gaan vreten dat ze nooit meer bang hoeft te zijn dat een andere man haar zal begeren. Onder het genot van een bordje cornflakes-kip met broccoli-mayonaise zal ze je alle roddels over de buurt kunnen vertellen. Ze neemt je mee naar haar buren, waar Dan structureel vreemdgaat terwijl zijn verse import-bruidje haar lustgevoelens projecteert op de Stairmaster en niet probeert te denken aan koekjes.

Zie ze nou dapper hun leven leven. Zie ze glimlachen, alles is goed, het leven is prachtig en onder controle. Zie ze eten, sporten, drinken, slikken. Zie dat enorme bord voor hun kop, waar maar niet doorheen kan dringen dat alles onhoudbaar uit de hand aan het lopen is. Want de laatsten zullen de eersten zijn, en de meest gestoorden blijken uiteindelijk het normaalst.

360 Flip is een sterk debuut, dat door het hoge tempo en de snelle wendigen leest alsof je op de skate-ramp staat. Hoewel de meeste personages behoorlijk eendimensionaal zijn, worden een paar karakters met veel liefde uitgediept en met name bij Babo is dat erg ontroerend gedaan. Ik ben een beetje gaan houden van dat onbeschofte rotjong.


360 flip
Auteur:Molly McGrann, Uitgeverij:Arbeiderspers, ISBN: 90 2953 697 7 Prijs: €17,95

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!