DVD: Bin-Jip

Bin-Jip, wat zoveel betekent als "leeg huis", heeft als alternatieve titel "3-Iron", dat weer slaat op de in de film gebruikte golfclub. Samen met een paar golfballetjes wordt dit ijzer gebruikt als wapen, zowel door Tae-Su, die er iemand met losse handjes mee bewerkt, als deze man die wraak neemt. Niet alleen vanwege de golfballetjes tegen zijn lijf, maar vooral omdat Tae-Su zijn vriendin Sun-Hwa heeft meegenomen. Tae-Su breekt in leegstaande huizen in, maar steelt niets. Sterker nog, hij is een kaboutertje. Onzichtbaar, maar hij doet wel de was of repareert een klok. Kaboutertjes bestaan niet en ook hij wordt betrapt, maar dat levert de eerste keer alleen een mooie liefde op.


Nadat hij zich heeft gewroken op haar gewelddadige man, gaat hij samen met haar stilzwijgend verder op zijn huizentocht. En zij zwijgt met hem mee. Ze zijn haast onzichtbaar voor de buitenwereld en geven de lege huizen weer een doel. Totdat ze een lijk vinden en de politie hen inrekent. Onze Paulus verdwijnt in de gevangenis en zijn partner in crime belandt weer bij haar onderdrukker. Is hun stilzwijgend verbond sterk genoeg om deze beproeving te doorstaan? De insluiper neemt echter zoete wraak. Hij wordt nu echt onzichtbaar en weet zo een oplossing perfect voor allen te creëren. Niet alleen voor de twee verliefde duifjes, maar zelfs voor de echtgenoot...


Bin-Jip is een rustige, haast mystieke film. Nauwelijks geweld, behalve dan een paar afslagen, en vrijwel zonder woorden. De hele film ademt stilte en leegte. Lege huizen, stilzwijgen en nog meer symboliek: de 3-Iron is de minst gebruikte club. Regisseur Kim Ki-Duk, bekend van geweldadige films als Bad Guy en The Isle maar ook van het spirituele Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring, brengt zware thema's luchtig en licht humoristisch, zoals ook eerder in Shower gebeurde. De film is wel met een beetje moeite traag te noemen, niet geschikt voor iedereen dus. Niet alles is even realistisch, maar het is wel duidelijk dat deze gebeurtenissen een duidelijk symbolisch doel hebben en daaromzijn ze nergens storend. Mocht je door het komen van de jaren of wat dan ook iets minder hyper zijn, is Bin-Jip een mooie film met een slot waar woorden tekort schieten.



Label: Total Film HE Releasedatum: 16 augustus 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!