CD: Beef! - Last Rudy Stand1ng

Ongelofelijk. Stel, je sleept iemand geblindoekt mee naar een concert van deze mannen. Je hebt dikke kans dat hij toch even verbaasd zal rondkijken bij het afdoen van de blinddoek. Nederlandse grootste reggaeband is homegrown in E-Town. Vanuit het buitenland gaat de muzikale aandacht steeds vaker uit naar Eindhoven, een scéne waar Beef! tesamen met Peter Pan Speedrock toch wel de kopstukken van zijn.


Enige tijd terug brak deze band door met het uiterst relaxte plaatje Late Night Sessions en Memory Fast Forward. Erg clean en geheel binnen de blanke reggae sound in de stijl UB40. Het is veilig te zeggen dat de huidige CD een stuk volwassener klinkt. Gelukkig maar, aangezien hiervoor zelfs een optreden op Lowlands werd afgezegd. Minder zuivere reggae, maar stukken breder. Onder leiding van Michel Schoots, een naam die wel wat belletjes moet doen rinkelen (als in Urban Dance Squad), heeft Beef! zich muzikaal behoorlijk verbreed buiten het afgebakende hokje. Een stuk ruiger, de gitaren zijn op verschillende van de dertien nummers zeker een stuk steviger. Orenschijnlijk past dit niet bij het beeld van de relaxte Rasta met een jointje, maar het pakt verrekte goed uit. Dat wringde zowieso al door de bandnaam Beef!, aangezien de meeste Rasta's vegetarisch zijn.


De sound van dit album is eerlijk, zuiver, ongekunsteld. De instrumenten zijn apart hoorbaar en te tellen, in plaats van een gelikt album. Dit maakt de houdbaarheid een stuk groter, zeker als je bedenkt dat de verschillende nummers op de plaat een stuk minder op elkaar lijken als het geval was op de voorgangers. Het geluid is ook voller. Het is niet meer alleen wat blazers en een baslijntje, zoals op het vorige ongetwijfeld is gekomen door een iets te zware invloed van producer Bitty McLean. Gewoon rock met een snufje Soul op een reggeabasis. Puur als luister CD op de achtergrond is Last Rudy Stand1ng wat minder geschikt, maar met de zomer in het vooruitzicht met de talloze festivals en nog meer barbecues is dit dé plaat die je in huis moet hebben.


Beef - Last Rudy Stand1ng is uitgebracht door Pias. Op het forum is uiteraard ook een topic en als U me nu excuseert, ga ik nu eerst even in mijn hangmatje op het balkon liggen met deze plaat op repeat!