Interview: Incubus

Toen ik 'Megalomaniac' voor het eerst op TV zag verbaasde ik me over de heftige politieke lading van de videoclip. Ik dacht dat Incubus zich meer was gaan profileren als politiek geörienteerde band, ook toen ik de clip van 'Talk Shows On Mute' zag, die toch wel heftige kritiek levert op de Amerikaanse televisie. De band is altijd al wat politiek geëngageerd geweest, ik had het blijkbaar alleen nooit helemaal door: "We zijn eigenlijk altijd al zo geweest. Brandon schrijft niet alleen over politiek, eigenlijk over van alles; mensen om hem heen en dingen die hem overkomen. 'Megalomaniac' was voor mij niet eens politiek georiënteerd, meer persoonlijk. Floria Sigismondi, de regisseuse van de videoclip, haar interpretatie was echter op de politiek gebaseerd. Dus als je de video ziet denk je inderdaad dat wij tegen Bush zijn. Dat is grappig, want dat zijn we ook, maar wij zijn geen politieke band. Dat is onze taak niet. We geven onze mening wel, wij zitten dan ook in een positie waarin mensen naar ons luisteren, maar we zullen ons niet zoals een hardcore band gaan gedragen. De staat waar de wereld op dit moment in verkeert is wel iets om over te praten, en het is iets waar mensen een mening over hebben, zoals ik en Brandon, die de stem is van de band."

"Het is op dit moment ook gewoon erg triest gesteld. Als je de oceaan oversteekt en het woord Amerikaan laat vallen zullen mensen je alleen al daarom haten, terwijl ze eigenlijk helemaal geen hekel aan ons als mensen hebben. Ze hebben een hekel aan de handelingen van de Amerikaanse regering overzee. Dat hebben wij ook, maar wij vinden dat alle mensen gelijk zijn en het zijn de regeringen die je een mening opdringen over hoe mensen uit het buitenland zijn. Regeringen moeten een volk vertegenwoordigen, maar die van ons doet een behoorlijke shitty job op dit moment. Ik zal de eerste zijn die dat toegeeft. Mensen moeten dan ook zeker gaan stemmen, om het verschil te maken."

De Amerikaanse televisie staat bekend om zijn censuur, Nipplegate is daar een goed voorbeeld van, maar de band was absoluut niet bang voor censuur. "Het maakte ons sowieso niet uit of MTV de videoclip uit zou gaan zenden. Waarom zou je iets creëren speciaal voor dat doel? Ik zei al eerder, wij doen gewoon wat wij willen en we gaan niet naar de pijpen van MTV dansen. Het grappige is dat 'Megalomaniac' sowieso niet onze eerste gecensureerde videoclip zou worden. 'Wish You Were Here' zou vlak na 9/11 uitkomen en daar zit een shot in waar wij van een brug afspringen. MTV zag daar een parallel in met de mensen die uit de gebouwen van het WTC sprongen en besloot daarom de videoclip niet uit te zenden. Nog vreemder was het feit dat bijna twee weken later er een videoclip van Eminem uitkwam waarin hij van een gebouw afspringt terwijl hij rapt in zijn val. De dubbele standaard die ze gebruikten was heel erg vreemd. Dat zijn dingen waar je mee moet leven als je je bezighoudt met censuur. Je kunt daar naartoe leven, of je kunt gewoon zeggen dat dit de dingen zijn die je doet en als jij het niet goed vindt vinden wij het altijd nog wél goed."

Incubus Interview

De band is ook maatschappelijk erg betrokken, getuige de stichting de ze onlangs oprichtten, de 'Make Yourself Foundation'. Met die stichting willen ze één miljoen dollar binnenhalen, door middel van het verkopen van bootlegs, merchandise, etc. "Aan het eind van het jaar nemen we al dat geld samen en doneren we het aan goede doelen die wij uitkiezen. Zo hebben we er meer controle over, voorheen vroegen mensen ons constant of we benefietconcerten enz. wilden spelen. Dat is nobel, maar wij willen het nu doen op onze manier, zodat wij kunnen bepalen waar het geld naartoe gaat. Eén van de manieren die we gebruiken is het verkopen van die bootlegs, ze zijn behoorlijk crappy, maar daar zijn het bootlegs voor. We zijn nog een beetje aan het experimenteren, maar we nemen het sowieso niet professioneel op. Het zal een beetje zijn zoals Pearl Jam-bootlegs."