FP-crew Jaarlijstjes 2003


Naam:Anthraxx
FP Functie(s):Reviewer
1  Lord Of The Rings - The Return Of The King
2  Finding Nemo
3  Master And Commander: The Far Side Of The World

Echt een filmliefhebber ben ik niet, maar als fantasy freak staat LOTR toch echt bovenaan. Genoten van de film, maar aangezien het hier om een marathon ging was ik best moe aan het eind van de nacht/begin van de ochtend. Finding Nemo heb ik niet in de bioscoop gezien maar op een Japanse DVD uitgave. De film is daar al veel eerder in de bioscoop geweest en is een maandje geleden op DVD uitgekomen. Erg leuke film, was voor mij toch wel een verrassing, aangezien ik Disney films niet echt boeiend vind. Master and Commander vond ik een erg vermakelijke film. Russel Crowe heeft een geweldige rol als kapitein van een Engels schip. Zeker een aanrader voor mensen die toch wel van de wat 'serieuzere' films houden.


Naam:CosmoKramer
FP Functie(s):Reviewer
1 Kill Bill
2 Lord Of The Rings - The Return Of The King
3 The Matrix Revolutions

Kill Bill gaat volgens mij de Pulp Fiction hype achterna. Tarantino, what else. LOTR ook nog niet gezien, maar afgaande op de twee eerdere delen moet het goed zijn. The Matrix is gewoon een goede afronding op de eerste twee delen, lekkere eye candy.


Naam:Dr.E
FP Functie(s):Reviewer
1 Lord Of The Rings - The Return Of The King
2 Kill Bill
3 Finding Nemo

Dat LOTR op één staat mag geen verrassing heten. Peter Jackson heeft de enorme hoeveelheden tijd en geld goed besteed aan een historische trilogie die zijn weerga niet kent. Kill Bill was gewoon van ouderwets Tarantino-niveau (en zou in jaren zonder LOTR ongetwijfeld wel op één hebben gestaan). Finding Nemo was voor mij de verrassing van het jaar: dat Disney nog eens een film zou maken waar ik echt om kan lachen, had ik een jaar geleden niet kunnen bedenken.


Naam:Fathom
FP Functie(s):Reviewer
1 Lord Of The Rings - The Return Of The King
2 Pirates Of The Caribbean
3 Finding Nemo

LOTR deel drie vond ik het beste van alle delen tot nu toe. Als groot Tolkien fan had ik me voorgenomen om niet te veel het boek als verhaallijn te gebruiken en dat was maar goed ook. De effecten in die film zijn geweldig. Pirates Of The Caribbean komt bij mij als tweede omdat dit de eerste echte goede piraten film ooit was. Finding Nemo is gewoon een hele leuke film.


Naam:FLIPNEUS
FP Functie(s):Reviewer
1 Lord Of The Rings - The Return Of The King
2 Finding Nemo
3 Kill Bill

The Return Of The King heb ik op het moment van schrijven nog niet gezien, maar gezien de trailer en al het andere materiaal wat al te zien is op het internet kan ik me niet voorstellen dat dit slotstuk zal onderdoen voor de vorige twee delen (hoewel de Extended Version van Two Towers wel heel erg goed was). Finding Nemo heeft de lat van computeranimatie weer een stuk hoger gelegd. Misschien niet zo'n sterk verhaal als Toy Story en Bug's Life (die in mijn ogen toch de sterkste Pixar-films zijn) maar toch erg vermakelijk. Kill Bill vol. 1 heeft mij (eindelijk) kunnen overtuigen van de genialiteit van Tarantino. Ik ben nooit zo'n fan geweest van Pulp Fiction en Jackie Brown, maar Kill Bill vond ik geweldig. Ik vond de film alleen veel te kort en ik snap (behalve het feit dat het commercieel veel aantrekkelijker is) niet waarom die film in tweeën is geplitst.


Naam:Joppe
FP Functie(s):Reviewer
1 Lord Of The Rings - The Return Of The King
2 Love Actually
3 Adaptation

Het afgelopen jaar hebben we ons in de Nederlandse bioscopen kunnen vergapen aan groene krachtpatsers, nostalgische Oost-Duitsers, cyborgs uit de toekomst, wrekers in gele trainingspakken, harige hobbits, virtuele werelden en schrijvers in problemen. 2003 was dan ook een sterk en gevarieerd filmjaar. Daarom is het onmogelijk om 'de beste' films van 2003 aan te wijzen - er waren simpelweg te veel goede films. Wat volgt zijn dan ook niet 'de beste' films, maar diegene waaraan deze filmliefhebber in 2003 het meeste plezier heeft beleefd.

Op de derde plek vinden we Adaptation van Spike Jonze en Charlie Kaufman. Dit verhaal over - jawel - Charlie en Donald Kaufman steekt fantastisch in elkaar en is het zeker waard om eens te bekijken. Love Actually is dat ook. Zonder meer was dit de meest hartverwarmende film van het jaar, die ondanks zijn tientallen hoofdpersonages en plotlijnen toch goed uit de verf komt. Je ziet alle aspecten van de liefde - de ideale kerstfilm. Op nummer één vinden we - hoe kan het ook anders? - The Lord of the Rings: The Return of the King, de film waar ik - en velen met mij - jarenlang naar heb uit gekeken. Dit daverende slotakkoord van Peter Jacksons trilogie is de reden waarom film bestaat. Deze verfilming van Tolkiens boek biedt alles wat men in een film zoekt; een spannend verhaal, levensechte personages, prachtige dialogen, veel emotie, audiovisueel genot en een scala aan universele thema's. Een pareltje.


Naam:lizardtattoo
FP Functie(s):Reviewer
1 Finding Nemo
2 Pirates Of The Caribbean
3 Solaris

Ik kijk niet zo veel films, dus dit was een moeilijke opgave voor me. Gelukkig heb ik een lange vliegreis gemaakt zodat ik toch nog een paar films gezien heb. Solaris vond ik een indringende psychologische thriller. Pirates of the Caribbean was een onderhoudende, maar tamelijk voorspelbare film. Normaal gesproken houd ik niet van tekenfilms, en al helemaal niet van Disney. Finding Nemo is echter een grote uitzondering. Prachtig getekend en een meeslepend verhaal.


Naam:miss_bleu
FP Functie(s):Reviewer
1 Kill Bill
2 Pirates Of The Caribbean
3 Finding Nemo

Het was even twijfelen voor mij welke film ik op nummer één zou zetten maar het is toch Kill Bill geworden, de film van Tarantino die op dit moment hoge ogen gooit. Pirates Of The Caribbean vond ik niettemin ook een onwijs gave film om te kijken, vooral lekker lang. Mja en natuurlijk ook Finding Nemo, DE tekenfilm van dit moment.


Naam:RRRobert
FP Functie(s):Nieuwsposter
1 Lord Of The Rings - The Return Of The King
2 The Matrix Reloaded/Revolutions
3 ...

Nummer één is IMHO volkomen terecht hèt filmepos van onze generatie. Wat de Star Wars trilogie deed in de jaren 70-80, overtrof Peter Jackson (bij mij dus voorheen echt alleen bekend van z'n slashers als Bad Taste en Braindead) met z'n LOTR verfilmingen. Eén heel klein minpuntje: hij had wat mij betreft wel van het boek mogen afwijken om het einde met een kwartier te bekorten. 2: Ondanks de niet malse kritieken op deze twee films, die IMHO toch echt als één film dienen te worden beschouwd, geef ik deze films graag de lof die ze verdienen. Grensverleggend zijn ze zeker, gezien het feit dat heel veel actiefilms zich tegenwoordig aan hen spiegelen (van de week nog Equilibrium gehuurd. Alweer stond er "...met Matrix-achtige effecten" op de doos). Nummer drie blijft vooralsnog leeg. Waarom? Ik ben groot fan van Tarantino, maar ben nog niet in de gelegenheid geweest om Kill Bill op 't grote doek te gaan zien. Dat moet deze week alsnog gebeuren en mezelf kennende kán dat nog gevolgen hebben voor deze top drie.